Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή
Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να ψήφισε το 2019 να καταργηθεί το «πείραγμα» στους δείκτες των ρολογιών, ωστόσο οι διαδικασίες εντός της ΕΕ λόγω κορωνοϊού προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Η απόφαση έχει «παγώσει» και ως εκ τούτου, στις 31 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αλλαγή και στις 03.00 θα γυρίσουμε μία ώρα πίσω τα ρολόγια μας ώστε να δείξουν 04.00.
Η απόφαση που είχε λάβει το Ευρωκοινοβούλιο
«Η πρόταση να καταργηθεί η αλλαγή ώρας δεν προχωρά προς το παρόν και έχει «φρενάρει». Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο τον χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά» σημείωσε σε δήλωσή της στην ιρλανδική εφημερίδα η ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν.
«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την πρόταση και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη-μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρξε διχασμός» πρόσθεσε.
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από το 2021, με τις εθνικές κυβερνήσεις να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη μόνιμα θερινή ή τη μόνιμα χειμερινή.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τις χώρες της ΕΕ να αλλάζουν τα ρολόγια τους τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας το πλάνο έχει μπει στην άκρη.
Γιατί αλλάζουμε την ώρα
Το μέτρο της αλλαγής ώρας τέθηκε σε εφαρμογή κατά τον 20ο αιώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του ήλιου και του φυσικού φωτός. Το μέτρο υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70.
Από το 2001, η Οδηγία 2000/84/ΕΚ καθορίζει την αλλαγή ώρας και υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να πηγαίνουν σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.