Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες
Ένα τεράστιο, εξαιρετικά επικίνδυνο και ασυνήθιστο αθλητικό κατόρθωμα, ολοκλήρωσαν πέντε ιστιοπλόοι του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης χθες, όταν ολοκλήρωσαν σε διάστημα τριών εβδομάδων τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.
Μετά από σχεδόν 21 ημέρες μέσα στην θάλασσα, διασχίζοντας τον Ατλαντικό από το Λας Πάλμας στα Γκραν Κανάρια, ως την άλλη πλευρά του, στην Rodney Bay Marina στην Αγία Λουκία (Saint Lucia) της Καραϊβικής, η ομάδα από τον όμιλό της Θεσσαλονίκης, με το σκάφος I Neverland του Αλέξη Μεντεκίδη και τους Χριστόφορο Πριτσούλη, Λάζαρο Τσιγκάκο, Κώστα Ντιτσιόπουλο και Αλέξανδρο Δραγούτση, τερμάτισε χθες την 30/1/22 στις 7:46 ώρα Γκρίνουιτς.
Η επίπονη και επικίνδυνη διαδρομή μήκους 2.700 περίπου ναυτικών μιλίων ή αλλιώς 4.350 χιλιομέτρων αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη αλλά όχι αδιάβατη για τους ατρόμητους της θάλασσας. Πριν 9 μέρες, στις 22 Ιανουαρίου οι θαλασσοπόροι έστειλαν μήνυμα στην έδρα του ναυτικού ομίλου.
Στις 22/1 ενημέρωναν για την πορεία του ταξιδιού:
«Σας στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας από τη μέση του Ατλαντικού!
Σήμερα το πρωί περάσαμε τα μισά!
Μας μένουν ακόμη 1260 μίλια.
Αισίως βρισκόμαστε στην 13η μέρα.
Το ηθικό μας παραμένει ακμαίο και έχουμε ακόμη αρκετές δυνάμεις.
Ότι προβλήματα μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε τα ξεπεράσαμε με επιτυχία.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα!».
Το Neverland πήρε μέρος στο Atlantic Rally for Cruisers (ARC) Jan. Μία από τις πολλές διοργανώσεις του ARC κάθε χρόνο με σκοπό τον ασφαλή διάπλου του Ατλαντικού. Η εκκίνηση έγινε στις 9 Ιανουαρίου και τα υπόλοιπα σκάφη πρέπει να τερματίσουν μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου.
Οι δυσκολίες που συναντά ένα σκάφος σε μια τέτοια δοκιμασία για τον ασφαλή διάπλου φάνηκαν πριν 13 μέρες (την 18η Ιανουαρίου) όπου το σκάφος Brainstorm (Χ49) από την Δανία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα καθώς έμπαζε νερά από ρωγμή στο τιμόνι, και το πλήρωμά του αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Δύο από τα σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα (τα κοντινότερα) έσπευσαν να περισυλλέξουν το πλήρωμα του Brainstorm.
Στον Αγώνα συμμετέχουν 44 συνολικά σκάφη με 11 από αυτά στην κλάση multihull. Τα υπόλοιπα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες cruising.
Για το σημαντικό αυτό επίτευγμα των ιστιοπλόων από τη Θεσσαλονίκη μίλησε στο πρακτορείο FM 104.9 ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου της συμπρωτεύουσας, Λάζαρος Τσαλίκης ο οποίος επαίνεσε το πλήρωμα, επεσήμανε την επικινδυνότητα του εγχειρήματος, ενώ αναφέρθηκε και στις δικές του αναμνήσεις όταν πριν από αρκετά χρόνια σαν ιστιοπλόος, επιχείρησε με επιτυχία και με τη συνοδεία και άλλων συναθλητών το ίδιο κατόρθωμα, τον διάπλου του Ατλαντικού.
«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για αθλητές υψηλών απαιτήσεων που φέρνει τον άνθρωπο και τον αθλητή ενώπιον των δυνατοτήτων του. Πέντε άνθρωποι κλεισμένοι σε ένα μικρό σκάφος για διάστημα περισσότερο των τριών εβδομάδων απέναντι σε μία ανεξέλεγκτη θάλασσα, είναι κάτι που μπορεί να βγάλει την αθλητική ψυχή στην επιφάνεια του καθενός. Παράλληλα είναι και ένα επικίνδυνο αγώνισμα. Γιατί διακινδυνεύει κάνεις την ακεραιότητα του και την ίδια του τη ζωή καθώς μπαίνοντας στον Ατλαντικό δεν ξέρεις αν θα βγεις από την άλλη άκρη. Συγχαίρω τα παιδιά και εύχομαι η προσπάθειά τους να βρει μιμητές ώστε να μπουν και αρκετοί ακόμα στην διαδικασία της ασφαλούς πλοήγησης του διάπλου του Ατλαντικού και άλλων μεγάλων θαλασσών».