Κυριακή 19.01.2025
More

    Θεσσαλονίκη: Φόβοι για 1.000 κρούσματα την ημέρα-Τι είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ

    Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου

    Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη μίλησαν σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

    Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, «δεν θα πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας στην ατομική ευθύνη, γιατί τα παραδείγματα δεν είναι τα καλύτερα», επαναλαμβάνοντας πως σε μια χώρα που καλπάζει ο κορωνοϊός δεν θα έπρεπε να γίνεται καθόλου συζήτηση για το αν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο.

    Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως η πόλη βρίσκεται λίγο πριν από το όριο του συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνθήκες που υπήρχαν πριν από δύο-τρεις εβδομάδες, όταν όλοι ήταν πιο χαλαροί. «Ελπίζουμε ότι με τα μέτρα θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

    Πρύτανης ΑΠΘ: «Δεν αποκλείεται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη να φτάσουν και τα 1.000 σε ημερήσια βάση»

    Για την πόλη που συγκεντρώνονται τα περισσότερα θετικά δείγματα κορωνοϊού μίλησε και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που δείχνουν τα λύματα της πόλης και σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δούμε αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας, μάλιστα, στο ερώτημα αν μπορεί τις επόμενες μέρες να φτάσουν και τα 1.000 τα κρούσματα ημερησίως στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «κάπου εκεί θα είμαστε».

    Ειδικότερα, «μέχρι και τη Δευτέρα η τάση των μετρήσεων ήταν αυξητική», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας όμως ότι τα νούμερα δεν ήταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. «Και αυτή την εβδομάδα η τάση θα παραμείνει αυξητική και ελπίζουμε να αρχίσει να επιπεδώνεται την άλλη εβδομάδα και την τελευταία εβδομάδα ενδεχομένως του Νοεμβρίου να αρχίσουμε μία πορεία πτώσης», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

    «Για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και αυτό γίνεται μόνο με τη χρήση μάσκας και τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

    Τέλος, και οι δύο επιστήμονες υπογράμμισαν ως αρνητικό στοιχείο για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας πως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη καραντίνα την άνοιξη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ