Δευτέρα 16.09.2024
More

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

    Χωρίς σημαντικές αλλαγές υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θοδ. Σκυλακάκη η νέα Ρυθμιστική για την κυνηγετική περίοδο 2024 – 2025 που ξεκινά στις 20 Αυγούστου και για το κυνήγι του αγριόχοιρου, αυστηρά όμως στις ζώνες διάβασης.

    Ειδικότερα για το κυνήγι του αγριόχοιρου δεδομένης της κατάστασης με τον υπερπληθυσμό του είδους σε όλη την Ελλάδα και με την παρουσία μεγάλου αριθμού ζώων πλέον ακόμη και εντός του αστικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κινδύνους για τους πολίτες, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, παραμένει η πρόβλεψη για απεριόριστο αριθμό θηραμάτων ανά έξοδο και ανά κυνηγετική ομάδα σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού.

    Παράλληλα όμως, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δ.Σ της Ε’ ΚΟΗ Πέτρος Τζουμάκας, εξακολουθούν να λειτουργούν και να παρεμβαίνουν όπου διαπιστώνεται εύτονο πρόβλημα κυρίως σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα συνεργεία δίωξης που έχουν παίξει και αυτά ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Απηύθυνε ωστόσο συστάσεις και έκκληση προς τους κυνηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την έναρξη της νέας περιόδου θήρας, καθώς το διάστημα από 20 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται μόνο στις ζώνες διάβασης.

    Επίσης τόνισε πως τουλάχιστον στην περιοχή μας έχει αποδειχθεί εξαιρετικής σημασίας για τον περιορισμό των ζημιών σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους, η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, κάτι που έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση στον Παρακάλαμο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

    Οι αλλαγές στο τρυγόνι

    Μία από τις αλλαγές που προβλέπονται στη νέα Ρυθμιστική έχει να κάνει με τη μείωση του εθνικού ορίου κάρπωσης για το τρυγόνι, για το οποίο λαμβάνεται και μία σειρά συνοδευτικών μέτρων με στόχο τη διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού του.

    Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).

    Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι’ αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

    Υποχρεωτική δήλωση για τα αποδημητικά

    Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Τζουμάκας, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

    Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

    Σκύλο ανίχνευσης για φόλες απέκτησε η Θηροφυλακή

    Στο μεταξύ η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ εκτός από τον σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου και παρακολούθησης που απέκτησε (drones κ.λπ) ενισχύθηκε και με έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η εκπαίδευση του οποίου συνεχίζεται ώστε να συνδράμει και τυχόν έρευνες για αναζήτηση ατόμων. Τέλος, η Ε’ ΚΟΗ βρίσκεται εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπ. Περιβάλλοντος για το νέο καθεστώς στην άσκηση θήρας στις ζώνες του Αμβρακικού μετά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στην Άρτα με τον Γεν. Γραμματέα Δασών κ. Σταθόπουλο, με βασικό αίτημα την άρση της απαγόρευσης στη ζώνη της Βίγλας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ