Κυριακή 19.01.2025
More

    Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις όταν έχουν κρούσματα covid-19

    Το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται στην διαχείριση κρούσματος στον χώρο εργασίας είναι αυτό του ΕΟΔΥ

    Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των εισαγωγών, αποδεικνύουν ότι η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι χώροι εργασίας. Σε εγκαταστάσεις εργοστασίων, σε γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, κάθε μέρα πλέον ακούγεται η είδηση. «Ο ΜΚ από την παραγωγή έχει COVID» και την άλλη μέρα εντοπίζεται και άλλος συνάδελφος του ΜΚ με COVID. Kαι μετά και τρίτος κοκ… Tι μέλλει γενέσθαι λοιπόν, εάν τα κρούσματα είναι πάνω από τρία; Η επιχείρηση θα κλείσει;

    Το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται στην διαχείριση κρούσματος στον χώρο εργασίας είναι αυτό του ΕΟΔΥ και παραμένει το ίδιο χωρίς καμία αλλαγή από την αρχή της πανδημίας. (1η Οκτωβρίου 2020). Όταν υπάρχουν τρία ή περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών.

    Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της οργανικής μονάδας, εκδίδεται από τον οικείο Υπουργό ή τους επικεφαλής των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δημοσίου μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, κατ’ εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος. Αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας του συνόλου των οργανικών μονάδων των δημοσίων υπηρεσιών, σε επίπεδο δημοτικής ή περιφερειακής ενότητας ή της Επικράτειας λαμβάνονται κατόπιν απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19.

    Στη συνέχεια αποτυπώνονται τα βασικά σημεία με τον χρήσιμο οδηγό σε περίπτωση κρουσμάτων εντός της επιχείρησης.

    Κάθε οργανική μονάδα δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να: διαθέτει ένα συγκεκριμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επαγγελματικού χώρου σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λειτουργίας του.

    Με σκοπό την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας είναι απαραίτητο να ορισθεί από την διοίκηση τουλάχιστον ένας συντονιστής διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του οι οποίοι μεριμνούν:

    • Για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης εισόδου και μετάδοσης του κορωνοϊού ανάμεσα στους εργαζόμενους,
    • Για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 σε εργαζόμενους της οργανικής μονάδας και
    • Για την άμεση ανταπόκριση σε κάθε θέμα που θα ανακύπτει και τη σωστή τήρηση των μέτρων, την ενημέρωση του προσωπικού και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου εργασίας για τους υπαλλήλους και το κοινό.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ