Κυριακή 19.01.2025
More

    Τι θα ισχύσει από Σεπτέμβριο για είσοδο σε εσωτερικούς χώρους

    Σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

    Μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων σχεδιάζει να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν αναλυτικά τι τους περιμένει σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει του φθινοπώρου. Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως είπε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θα γίνουν έως τα μέσα της εβδομάδας και η εφαρμογή τους θα αρχίσει να ισχύει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κατά πάσα πιθανότητα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.

    Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να αναμένουν οι πολίτες είναι πως η διασκέδαση θα εξελιχθεί ενόψει του χειμώνα σε «προνόμιο» σχεδόν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Αυτό που εμμέσως, αλλά σαφώς έχει προαναγγελθεί, και αναμένεται να ισχύσει και επισήμως, είναι πως εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα αλλά και γήπεδα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μόλις ο καιρός γίνει χειμερινός θα δυσκολεύονται πολύ να βρουν τρόπους διασκέδασης. Η συγκεκριμένη απόφαση για τους κλειστούς χώρους εικάζεται πως μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς αφορά ένα βασικό «αγαθό» όπως η διασκέδαση.

    Από εκεί και πέρα, στην εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες που επίσης θα κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων δύσκολη. Στα πανεπιστήμια οι καθηγητές πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

    Οι φοιτητές επίσης θα προσέρχονται στα αμφιθέατρα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ. Η διαφορά είναι πως στους φοιτητές το τεστ θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αντίστοιχοι κανόνες θα ισχύουν και για τα σχολεία. Οι καθηγητές οφείλουν να προσέλθουν για μάθημα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους. Τεστ θα πρέπει να κάνουν, βεβαίως εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, και οι μαθητές άνω των 12 ετών. Η διαφορά είναι πως όσοι μαθητές δεν κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να παρουσιάζουν self test και όχι εργαστηριακό, το οποίο επίσης θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

    Η «οδύσσεια» των μη εμβολιασμένων θα ισχύει και στη δουλειά. Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όσοι επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους. Απολύσεις, όπως έχει ξεκαθαριστεί, δεν πρόκειται να γίνουν, ενώ και διάφορα σενάρια που έφερε στη δημοσιότητα ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν φαίνεται να συζητιούνται κεντρικά.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως θα μπορούσε η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα να ισχύει μόνο για εμβολιασμένους, κάτι που όμως δεν θα αυξήσει απλώς την κοινωνική ένταση, αλλά μπορεί να κοστίσει και οικονομικά στις επιχειρήσεις. Η γενική άλλωστε κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι «ναι» στην αυστηρή τήρηση των κανόνων, αλλά «όχι» στην όξυνση και την κοινωνική ένταση.

    Επιστροφή της μάσκας

    Την ίδια ώρα, ένα από τα μέτρα που αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και επισήμως είναι η χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους. Υπενθυμίζεται πως στις 23 Ιουνίου είχε καταργηθεί επισήμως η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ηταν μια απόφαση για την οποία υπήρξε κριτική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αναιρέθηκε, καθώς εκτός των άλλων οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, άρα η χρήση της μάσκας μπορεί να επανέλθει.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ