Τετάρτη 22.01.2025
More

    Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα

    Διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων

    Στο «συρτάρι» για τουλάχιστον μια εβδομάδα βάζουν στο Μαξίμου τα σενάρια για το Πάσχα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, την ώρα που και οι ειδικοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί.

    Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, δεν αναμένεται καμία εισήγηση αυτή την εβδομάδα, και οποιαδήποτε πρόταση (αν υπάρξει), μετατίθεται για την επόμενη Παρασκευή και ενδεχομένως για ακόμη αργότερα, σε συνάρτηση πάντοτε με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

    Ερωτηθείσα σχετικά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε: «Το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».

    Στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self-test. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self-test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μιας και κοινός παρανομαστής όλων των σεναρίων – και παράγοντας που φρενάρει οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση – είναι ο «κίνδυνος» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κατά την περίοδο του Πάσχα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδια για την επανεκκίνηση του τουρισμού, κάτι το οποίο είναι σαφές ότι αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή.

    Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζήτησε τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει διαρκώς, «και προχωράμε βήμα βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα δεδομένα».

    «Διχασμένοι» οι ειδικοί

    Την ίδια ώρα, απόψεις τόσο υπέρ, όσο και κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο Πάσχα εκφράζονται στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των self-tests.

    Βασιλακόπουλος: Καλύτερα στο χωριό, παρά σε διαμερίσματα

    Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα, καθώς και της χρήσης των self-tests, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό». Όπως τόνισε, εφόσον φορούν μάσκα, ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος.

    Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, στις αυλές ή στους δρόμους, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης». Εξήγησε, δε, ότι το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και πρόσθεσε ότι με τα self-tests θα υπάρχει μαζική επιδημιολογική παρατήρηση.

    Γώγος: Επιφυλάξεις για Πάσχα στο χωριό

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι «θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

    Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση, σημειώνοντας πως η κρίσιμη παράμετρος «δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά». Ωστόσο, τόνισε πως πλέον έχουμε καλύτερα όπλα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» τα self-tests. Ως προς την επιδημιολογική εικόνα, έκανε λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά και για τάση ανόδου στη Δυτική Μακεδονία.

    Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων πρέπει να γίνται πιο προσκεκτικά.

    Όπως τόνισε, δεν συζητά καν για το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Είπε επίσης ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διαπεριφερειακές μετακινήεις μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ