Σάββατο 18.01.2025
More

    Το «Φεγγάρι της Φράουλας» λίγες ώρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο

    Η Πανσέληνος του Ιουνίου, ή αλλιώς το «Φεγγάρι της Φράουλας», θα φωτίσει τον ουρανό την 21η Ιουνίου, λίγες ώρες μετά από την μεγαλύτερη μέρα του έτους.

    Η εμφάνιση της πανσελήνου αμέσως μετά από το θερινό ηλιοστάσιο, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει περίπου κάθε είκοσι χρόνια. Σε πολλές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι ορατό το φαινόμενο απόκρυψης του μεγαλύτερου και φωτεινότερου αστέρα «Αντάρη» του αστερισμού του Σκορπιού.

    Το φαινόμενο αυτό θα είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Πάπουα Νέα Γουινέα και τα νησιά Φίτζι. Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις από τις οποίες θα είναι ορατή αυτή η απόκρυψη είναι το Πορτ Μόρεσμπι στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου κάποιος μπορεί να δει το φεγγάρι να ακουμπά τον «Αντάρη» στις 21 Ιουνίου στις 8:10 μ.μ. τοπική ώρα και ο αστέρας θα εμφανιστεί να βγαίνει πίσω από τη σελήνη στις 8:34 μ.μ. Άλλα μέρη όπου η απόκρυψη θα είναι ορατή, περιλαμβάνουν τη Σούβα στα Φίτζι, όπου ο φωτεινότερος αστέρας περνά πίσω από το φεγγάρι στις 21 Ιουνίου στις 11:04 μ.μ. τοπική ώρα και εμφανίζεται στις 12:21 π.μ. τοπική ώρα στις 22 Ιουνίου.

    Μαγικές εικόνες στους λάτρεις της αστρονομίας θα χαρίσει η σελήνη και σε άλλες περιοχές, καθώς θα περάσει αρκετά κοντά από τον «Αντάρη». Οι παρατηρητές στη Βόρεια Αμερική θα δουν μια πολύ κοντινή διέλευση του φεγγαριού νότια του αστέρα.

    Η πανσέληνος γίνεται ορατή όταν ο δορυφόρος της Γης βρίσκεται απέναντι από τον ήλιο με τη Γη ανάμεσά τους. Στη «νυχτερινή» πλευρά της Γης, αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρητές μπορούν να δουν ένα πλήρως φωτισμένο φεγγάρι. Οι πανσέληνοι υπολογίζονται σε σχέση με τις θέσεις του φεγγαριού και της Γης. Ο χρόνος μιας πανσελήνου είναι ο ίδιος σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τυχόν αντιληπτές διαφορές σε τέτοιο χρόνο οφείλονται αποκλειστικά στη ζώνη ώρας του παρατηρητή. Ενώ η πανσέληνος εμφανίζεται στις 9:08 μ.μ. EDT στη Νέα Υόρκη, για έναν παρατηρητή στο Λονδίνο η πανσέληνος συμβαίνει στις 1:08 π.μ. τοπική ώρα την επόμενη μέρα, και ένας παρατηρητής στην Ιαπωνία θα τη δει στις 9:08 π.μ. τοπική ώρα.

    Εκτός από την πανσέληνο και την απόκρυψη του «Αντάρη», οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν και τους πλανήτες Κρόνο, Άρη και Δία στον πρωινό ουρανό. Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Δίας θα είναι κυρίως κρυμμένοι από το φως του ήλιου για τους παρατηρητές σε μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Ο Κρόνος θα ανατέλλει πρώτος, ακολουθούμενος από τον Άρη και τον Δία, λίγο πριν την αυγή.

     

    Πηγή: Space.com

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ