Για τη χρήση του κλιματιστικού μίλησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωσή του.
Όπως τόνισε ο ίδιος, πρέπει να αποφεύγεται η ανακύκλωση του αέρα, ιδίως όταν υπάρχει περιστατικό του ιού στο σπίτι μας και «προτιμάμε και όσο βελτιώνεται ο καιρός, αυτή η ροή του αέρα να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα και να αερίζεται καλά ο χώρος, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να κάνουμε».
Αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα από την Κίνα που αφορούσε τη μετάδοση σε ένα εστιατόριο, στο οποίο ήταν άνθρωποι οι οποίοι έφαγαν στο ίδιο εστιατόριο και θεωρήθηκε ότι κάποιοι από αυτούς εξετέθησαν μέσω της ροής του αέρα και των αεροσταγονιδίων με το κλιματιστικό στο εστιατόριο, τόνισε πως «είναι σημαντικό. Μας απασχολεί. Όπως μας απασχολεί και αυτό που ίσως έχετε ακούσει, ότι παραμένουν κάποια από αυτά τα αεροσταγονίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους».
Ο ίδιος σημείωσε πως το ζήτημα θα συζητηθεί στην Επιτροπή αύριο, για το αν πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για αυτούς τους κλειστούς χώρους – πέραν της απόστασης των 2 μέτρων, της αποφυγής συνωστισμού κ.τ.λ.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, «η κύρια αυτή τη στιγμή μετάδοση είναι με τα αεροσταγονίδια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δεν έχεις κλιματιστικό ή κάτι να επηρεάζει τη ροή και τη φορά του αέρα, πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός. Και όσο καλυτερεύει ο καιρός θα είναι και καλύτερα τα δεδομένα για την επιβίωση του ιού στις ζεστές θερμοκρασίες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα που έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στο χώρο. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς, όπως είπε, πρόκειται για επιστημονικά δεδομένα που θα δημοσιευτούν.
«Εγώ προτιμώ το παραθυράκι, τον καλό αερισμό του δωματίου και, αν χρησιμοποιώ κλιματιστικό, είμαι στην ανάγκη να χρησιμοποιήσω κλιματιστικό, ο αέρας να φεύγει προς τα έξω, να μην ανακυκλώνεται στο δωμάτιο» κατέληξε ο κ.Τσιόδρας.