Σάββατο 23.11.2024
More

    Τσιόδρας: Πολλοί οι «ασθενείς μηδέν»- Ο ιός μεταλλάσσεται

    Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας πώς αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν πολλοί «ασθενείς μηδέν».   

    Στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε τι σημαίνουν τα έως τώρα συμπεράσματα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν την πορεία του.

    «Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ, ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοσή του, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί, παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις είχαν οδηγήσει στην εξασθένηση και τελικά την εξαφάνιση του ιού SARS.

    Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά και σε μία ανάλυση που έγινε σε περισσότερα από 7.500 άτομα σε όλο τον κόσμο, για τις μεταλλάξεις του ιού, η οποία δίνει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τη μετάδοση και για τους «ασθενείς μηδέν».

    «Ομάδα εργασίας από μεγάλο πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις και έδωσαν μερικά κύρια μηνύματα. Πρώτον, το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο, εκεί που κυκλοφορούσε περισσότερο. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και απουσία των περίφημων “ασθενών μηδέν” από τους οποίους ξεκινά η επιδημία», είπε ο λοιμωξιολόγος.

    Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς «ασθενείς μηδέν» σε κάθε χώρα, εξήγησε. «Για παράδειγμα, στη Βρετανία η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήτνα σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στη χώρα πολλές φορές, ανεξάρτητα, παρά μέσω ενός περιστατικού», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

    «Δεύτερον, αναγνωρίστηκε ότι ο ιός αναδύθηκε- με βάση τα γενετικά δεδομένα- στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα ότι είναι πολύ απίθανο να είναι σε κυκλοφορία ο κορωνοϊός πολύ πριν εντοπιστεί. Τρίτον, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιβεβαιώνεται ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. Τέταρτον, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός. Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά- και είναι πολύ σημαντικό- ότι σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων και αυτές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση θεραπειών και εμβολίων», δήλωσε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

    Εμβόλιο αποτελεσματικό σε πειραματόζωα

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μελέτη που δημοσιεύθηκε, για τη δοκιμή εμβολίου το οποίο εμφανίστηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων.

    «Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι μελετητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα όπως ποντίκια και πηθίκους. Αφού τα εμβολίασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», είπε ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ως τα τέλη του χρόνου θα έχουν δοκιμαστεί πολλά τέτοια εμβόλια και θα υπάρχουν καλά δεδομένα για την παραγωγή τους.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ