Έως και την 1η Δεκεμβρίου 2022 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
Το κριτήριο επιλεξιμότητας είναι η διάθεση αγροτεμαχίου (ιδιόκτητου ή ενοικιαζόμενου) έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση της αίτησης, με ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο το 1,0στρ και με μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης τα 100 στρ.
Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα, ακέραιος αριθμός και με ένα δεκαδικό ψηφίο) και οι συντεταγμένες των κορυφών, σε ΕΓΣΑ 87 (Χ, Ψ) της περιμετρικής αποτύπωσης, κάθε αγροτεμαχίου, για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που στο/α αγροτεμάχιο/α της αίτησης, υφίσταται καλλιέργεια, ο παραγωγός, αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκρίζωσής της πριν την υλοποίηση της χορηγηθείσας άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλου.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr > ψηφιακές υπηρεσίες > Αίτηση Αδειών Φύτευσης Αμπέλου) και είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.
Επισκιάζει τη συγκομιδή το κόστος παραγωγής
Οριακά βελτιωμένη κατά 2% είναι η παραγωγή οίνου στην ΕΕ το 2022, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας.
Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Copa-Cogeca στον τομέα του κρασιού οι ξηρασίες, οι υψηλές καυτές θερμοκρασίες και τα επεισόδια παγετού/χαλάζι ευθύνονται για την οριακή αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, οι οίνοι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα, λόγω της καλής κατάστασης της σταφίδας και την απουσία ασθενειών.
Η συγκομιδή του 2022 συνοδευόταν από μεγάλη ανησυχία λόγω των χρόνιων πλέον συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκδηλώνεται συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγώντας τις παραγωγές σε υποβαθμισμένη ποιότητα και μικρές ποσότητες. Πάντως, οι βροχές του Αυγούστου άλλαξαν ριζικά την εικόνα πρόβλεψης σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς.
Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή επιβεβαιώνουν τώρα τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και έκαναν λόγο για αξιοπρεπής ποσότητες.
Το κόστος παραγωγής
Στο μεταξύ, στη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αναφέρεται ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον οίνο Luca Rigotti σημειώνοντας ότι «μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της αγοράς, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και οινοποιείων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει εκτεταμένες προεκτάσεις που κυμαίνονται από τις εισροές (γυαλί, χαρτόνι και λιπάσματα) έως τις μεταφορές εμπορευμάτων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό.
Πάντως, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, απαιτούνται λύσεις για τις βασικές προκλήσεις της αγοράς, της νομοθεσίας και της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την αμπελουργία. Αυτές θα πρέπει να είναι δομημένες γύρω από το διεθνές εμπόριο, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
Παράλληλα, εξέτασαν, πώς οι εμπορικές συμφωνίες, οι ανθεκτικές ποικιλίες και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του τομέα του κρασιού σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.