Ορίζοντας τριετίας για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που δημιουργεί στα Γιάννενα το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Χρονικό ορίζοντα τριετίας έχει η προοπτική κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στα Ιωάννινα.
Η πρόσφατη ειδική τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης και η σχετική διάταξη Νόμου στη Βουλή, αποτέλεσε το μεγαλύτερο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, όπου βρίσκεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Όμως, η ενσωμάτωσή του το 2021 στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ως Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών, με έδρα τα Ιωάννινα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πλέον η πρόσφατη απόφαση με την οποία επανιδρύεται ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο, ανοίγει νέους ορίζοντες στις ερευνητικές ομάδες που συνεργάζονται με το ΙΤΕ, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος του Ιδρύματος , Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Για την κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων σε έκταση που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΙΤΕ έχει εξασφαλίσει 12,9 εκ. ευρώ, μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει την ανέγερση ενός κτιρίου με εμβαδόν 3.795 τ.μ, με τις οικοδομικές άδειες να έχουν ήδη εκδοθεί.
«Πιστεύουμε, ότι σε μία τριετία θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα νέα κτίρια του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, αφού από τις αρχές του 2022 θα προχωρήσουμε στα τεύχη δημοπράτησης. Αυτό που θέλουμε, είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό και να ενισχύσουμε το προσωπικό που ήδη υπάρχει με αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό από ερευνητές που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σύντομα θα προκηρυχθεί και η θέση του διευθυντή του ΙΤΕ στα Ιωάννινα και άλλες τρεις θέσεις ερευνητών, ενώ θα απαιτηθεί και ένα άλλος μεγάλος αριθμός σε επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό για τη λειτουργία του Ινστιτούτου στα Ιωάννινα», ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης.
Η ταυτότητα του ΙΒΕ
Το ΙΒΕ αριθμεί σήμερα περισσότερα από 140 μέλη και απαρτίζεται από 18 ερευνητικές ομάδες. Τα ερευνητικά αντικείμενα του Ινστιτούτου εστιάζονται σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως η βιολογία των αγγείων, η οργάνωση του πυρήνα, η βιολογία των βλαστικών κυττάρων, η βιολογία του καρκίνου, η νευροβιολογία, και η βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι εφαρμογές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών. Στις επιστημονικές αυτές περιοχές, στο ΙΒΕ υλοποιούνται σήμερα περισσότερα από 40 ερευνητικά έργα, τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά, ενώ στις εγκαταστάσεις του ΙΒΕ έχουν εκπονηθεί δεκάδες διδακτορικές διατριβές, διατριβές μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, διπλωματικές εργασίες, και πρακτικές ασκήσεις, σε συνεργασία με τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ΙΒΕ διαθέτει, μεταξύ άλλων, κορυφαίες υποδομές μικροσκοπίας που είναι μοναδικές στην Ελλάδα, όπως συνεστιακή μικροσκοπία σάρωσης υπερδιακριτικής ικανότητας, και μικροσκοπία TIRF.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»