Το hands-free πόμολο, τύπου Materialise, προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στον χειρισμό της πόρτας, καθώς τα πόμολα ανήκουν στην κατηγορία των πιο μολυσμένων από μικρόβια αντικειμένων.
Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προτρέπει τη χρήση του καρπού/χεριού, αντί για την παλάμη, και προσαρτάται εύκολα, με τη χρήση δύο μηχανικών βιδών (Μ4×12 και M4x16, με 4 παξιμάδια για Μ4 βίδα) χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε αλλαγή ή ζημιά στο υφιστάμενο πόμολο.
Το αποτέλεσμα της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι πολύ σταθερό και ταιριάζει σε πόμολα διαμέτρου από 16mm έως 22mm, τόσο ευθύγραμμα όσο και καμπυλόμορφα. Μπορεί κανείς να επέμβει στο σχέδιο και να αυξομειώσει τη διατομή του εξαρτήματος, ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί βέβαια ότι παραμένει άκρως σημαντική η τακτική απολύμανσή του.
Σχετικά με το θέμα μίλησε στο itv ο διευθυντής του 1ου γυμνασίου Ιωαννίνων, Γιώργος Πλεύρης:
«Διαθέτουμε έναν 3D εκτυπωτή και σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι που να αφορά τα σχολεία. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε πόμολα, μιας και αυτά κουβαλάνε μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Το hands free πόμολο προσαρτάται και αποφεύγουμε την επαφή με το υπάρχον πόμολο κι έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος για την μετάδοση μικροβίων. Είναι μια ασφαλής επιλογή. Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από μια ελεύθερη κοινότητα που σκέφτηκε αυτή τη δυνατότητα και έτσι εθελοντικά ξεκίνησαν με τις μάσκες προσώπου και συνέχισαν με τα πόμολα. Εκτυπώθηκαν, λοιπόν, οι μάσκες κι έπειτα προχώρησαν στην εκτύπωση των τρισδιάστατων πόμολων. Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία κι έτσι δημιουργήθηκε μια κοινή πλατφόρμα και προχωράμε».
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τυπώσει 20 πόμολα καλώντας και άλλα σχολεία να χρησιμοποιήσουν τους εκτυπωτές τους για να κάνουν το ίδιο.
Εκτυπώνουμε στον 3d εκτυπωτή το hands-free πόμολο, τύπου Materialise, που προσφέρει μια δεύτερη, ασφαλή επιλογή στο χειρισμό της πόρτας. Θα αποτελέσει βασικό εξάρτημα στο κοντινό μέλλον, ειδικά στα σχολεία. pic.twitter.com/PfucemlOme
— Giorgos Plevris (@plevris) April 17, 2020
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ