Το 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων προσπάθησε και πέτυχε τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων
Στο πλαίσιο εξωστρέφειας και ανάπτυξης εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων, που οφείλει να πραγματοποιεί η εκπαιδευτική κοινότητα προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες ανάγκες και τα κελεύσματα των καιρών, το 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων προσπάθησε και πέτυχε, κατά τη σχολική χρονιά που σε λίγες μέρες λήγει, τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων για ποικίλα θέματα που συντελούν στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας.
Συγκεκριμένα:
- Το σχολείο εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά σχολεία», που συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και με στόχο να κατακτήσει την Πράσινη Σημαία (διεθνής διάκριση Οικολογικής Λειτουργίας).
- Ομάδες μαθητών του 9ου ΓΕΛ Ιωαννίνων υλοποίησαν επιστημονικές εργασίες με αντικείμενο την καταγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σχολείου, ώστε να διερευνηθούν επιλεγμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική φιλικότητά του.
- Το σχολείο συμμετείχε στο Πρόγραμμα «The tipping point: Οι κάτοικοι της πόλης του αύριο σε σχολικές τάξεις του σήμερα». Οι μαθητές συναντήθηκαν διαδικτυακά με διακεκριμένους επαγγελματίες και ενημερώθηκαν σχετικά με ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την επιστήμη, την ΑΙ με στόχος να βοηθηθούν στη λήψη αποφάσεων σχετικών με κρίσιμες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους επιλογές.
- Το σχολείο συμμετείχε στο Πρόγραμμα του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Κι αν ήσουν εσύ;» με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, με βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικής δραματοποίησης.
- Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς δράσεις ενημέρωσης για τους κινδύνους παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, που ενέχει η χρήση του Διαδικτύου και την αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα. Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης 2025 οι μαθητές της Β΄ τάξης παρακολούθησαν σχετική Διαδικτυακή ενημέρωση με θέμα: “Ασφαλή Πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο”, που πραγματοποιήθηκε σε συν-διοργάνωση από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Παράλληλα, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη και η ενημέρωση-ενεργοποίηση των γονέων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οργανώθηκε εκδήλωση με συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και γονέων με ενημέρωση από πρεσβευτή της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet4kids. Τέλος στο πλαίσιο του 14ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ομάδα μαθητών του σχολείου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη: Ψηφιακή δημιουργικότητα και Deepfakes!”
- Το σχολείο συμμετείχε στην πιλοτική εφαρμογή του Erasmus+ προγράμματος TIM^2: Theatre in Mathematics. Στόχος του προγράμματος η διδασκαλία μαθηματικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και βιωματικής μάθησης.
- Μια δραστηριότητα στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχε το 9ο ΓΕΛ ήταν μια ειδική δράση που σχεδίασε η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων με βάση διεθνείς πρακτικές και προδιαγραφές. To Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme). Στόχος του προγράμματος η ενίσχυση της πρόσβασης παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους σε ποιοτικές πηγές πληροφόρησης και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που είναι αναγκαίες για την προσωπική και κοινωνική τους ευημερία.
«Επιδιώξαμε και πιστεύουμε ότι συμβάλαμε ουσιαστικά στην διαμόρφωση μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής και συνάμα έντονα κοινωνικής κουλτούρας στο σχολείο μας, υποσχόμενοι ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον και ευελπιστώντας ο κύκλος συμμετεχόντων σε ανάλογες δράσεις να διευρύνεται συνεχώς», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου.