Οι χοιροτρόφοι λαμβάνουν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για την αποτροπή του κινδύνου να εμφανιστεί κρούσμα
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία στις δεκάδες χοιροτροφικές μονάδες και στην Ήπειρο, μετά την εξάπλωση της ασθένειας και τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων στα βόρεια σύνορα της Ηπείρου, από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία αντίστοιχα.
Η κινητοποίηση είναι μεγάλη για την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και από τις μονάδες εκτροφής όπως και από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, που μόλις πριν από λίγες ημέρες απηύθυναν ισχυρή σύσταση για σφαγή όλων των οικόσιτων χοίρων από τους ιδιοκτήτες τους, για να αποτραπεί τυχόν κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσης της ασθένειας στις επαγγελματικές μονάδες.
Η χοιροτροφία στην Ήπειρο είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυγμένος κάδος της πρωτογενούς παραγωγής, με πολλές επενδύσεις εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ στις μονάδες της Ηπείρου παράγεται το 25-27% της εγχώριας παραγωγής, όπως ανέφερε ο Ιωσήφ Γκίκας, κτηνίατρος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Χοιροτρόφων Ηπείρου, μιλώντας στο ITV.
Ο κ. Γκίκας παραδέχθηκε πως η ανησυχία είναι μεγάλη, παρότι το σύνολο των επαγγελματιών λαμβάνει αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για την αποτροπή του κινδύνου να εμφανιστεί κρούσμα της αφρικανικής πανώλης σε σταυλισμένους χοίρους εκτροφής, κάτι που θα σημάνει και μία τεράστια οικονομική καταστροφή και για τις επιχειρήσεις όπως και ένα πλήγμα συνολικά για την Ήπειρο.
Ο κ. Γκίκας επανέλαβε ότι μπορεί ο καταναλωτής να μην κινδυνεύει από την αφρικανική πανώλη και την κατανάλωση του κρέατος, αφού ο ιός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο τόνισε, ότι συνολικά η οικονομία της Ηπείρου θα υποστεί τεράστιο πλήγμα εάν εμφανιστεί κρούσμα της πανώλης των χοίρων.
«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γιατί η πανώλη κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και πλέον έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και έχει εντοπιστεί και σε περιοχές κοντά στην Ήπειρο. Η χοιροτροφία στην Ήπειρο είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας και κανείς μας δε θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο του κρούσματος σε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις γιατί τα ζώα θα πρέπει να θανατωθούν στο σύνολό τους. Με αυτό το σκεπτικό κρίνουμε σωστή την σύσταση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη θανάτωση όλων των οικόσιτων χοίρων, κι ελπίζουμε να μη χρειαστεί να βιώσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο κ. Γκίκας.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γκίκας τόνισε, ότι οι επενδύσεις στη χοιροτροφία στην Ήπειρο εξακολουθούν να γίνονται και αποτιμώνται σε πολλά εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σταδιακά, αυτές συντείνουν και στην προοπτική της απεξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια με τη λειτουργία μονάδων βιοαερίου, που παράγουν ήδη πολλά MW ηλεκτρικής ενέργειας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ