Κυριακή 19.01.2025
More

    Αγωνία για την πορεία και ολοκλήρωση έργων

    Την αγωνία τους για την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί και άλλων που έχουν μείνει στη μέση, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξέφρασαν τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ, οι περιφερειάρχες της χώρας.

    Ουσιαστικά, οι τοποθετήσεις των 13 περιφερειαρχών ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάση και του Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Σκάλκου δεν αποτέλεσαν τίποτε άλλο πέρα από μία κραυγή απόγνωσης των περιφερειών που είδαν από το 2011 μέχρι και το 2023 τις ετήσιες χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ όπως και τους ΚΑΠ να μειώνονται στο ελάχιστο ή ακόμη (για τους ΚΑΠ) να εξανεμίζονται πλήρως.

    Το νέο πλαίσιο στο οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει και να διαμορφώσει όρους και κανόνες όπως δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που αποτελεί τη συνέχεια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τους περιφερειάρχες πάντως να κρατούν μικρό καλάθι και να φεύγουν ικανοποιημένοι από το συνέδριο, μόνο μετά τη δέσμευση του κ. Παπαθανάση ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνουν δύο τουλάχιστον έκτακτες κατανομές χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες.

    Το ουσιαστικό σκέλος των επιχειρημάτων των 13 περιφερειών της χώρας ανέπτυξε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας που τόνισε μεταξύ άλλων πως αν δεν υπάρχει άλλη λύση, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος ώστε ένα τμήμα του Ανάκαμψης να μεταφερθεί για να καλύψει το κενό που υπάρχει στο ΠΔΕ, κάτι όμως που απαντήθηκε ότι δε μπορεί να γίνει.

    «Είναι τεράστιας σημασίας για το μέλλον των περιφερειών το ζήτημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά τελικά είναι και θέμα πολιτικής επιλογής. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ενισχύοντας τις περιφέρειες, αν πιστεύει ότι η αυτοδιοίκηση είναι πραγματικά χρήσιμη», ανέφερε.

    Ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης στη σύντομη τοποθέτησή του έκανε λόγο για έκτακτες συνθήκες και δύσκολη συγκυρία στην οποία οι περιφέρειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Στην πανδημία, μεταφέρθηκαν πόροι από τις περιφέρειες για να πληρωθούν άλλες δαπάνες. Αντιμετωπίσαμε την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις και αναθεωρήσεις των τιμών στα έργα σε ποσοστό 25-30% χωρίς το επιπλέον ποσό να καλύπτεται, όπως και το πριμ 5% επί του προϋπολογισμού του έργου όταν αυτό ολοκληρώνεται πιο γρήγορα από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα. Δεν ξέρω πώς μπορούν να αντέξουν και να λειτουργήσουν οι περιφέρειες, όταν το 2011 είχαμε ως Περιφέρεια Κρήτης 30 εκ από το ΠΔΕ και τώρα παίρνουμε 4,5 εκ», τόνισε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλ. Καχριμάνης που σημείωσε ότι καμία περιφέρεια δε μπορεί να ανταπεξέλθει στη σημερινή συγκυρία με τις μειώσεις των κονδυλίων στο ΠΔΕ να φτάνουν το 70%.

    Προσπάθεια να μπει τάξη

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάσης στάθηκε στην, υποχρεωτική λόγω των συνθηκών, μεταβολή των όρων κατανομής του ΠΔΕ αφού η πλειονότητα των πόρων μεταφέρθηκε για την κάλυψη των φυσικών καταστροφών. «Λυπάμαι που σήμερα δε μπορώ να δώσω λύση, αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το 2024 και πολύ καλύτερα το 2025», σημείωσε.

    Ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων κ. Σκάλκος από την πλευρά του είπε πως η μετάβαση από το ΠΔΕ με τους όρους που λειτουργούσε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ήταν δύσκολη, όμως πλέον υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι θα εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα.

    «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν ένα ξέφραγο αμπέλι όταν αναλάβαμε τις τύχες της χώρας το 2019. Ένας κουβάς στον οποίο ο καθένας μπορούσε να βάλει ό,τι ήθελε. Το 2019 βρήκαμε λιμνάζοντα έργα ύψους 18 δις ευρώ, εκ των οποίων τα τρία δις αφορούσαν συμβασιοποιημένα έργα των περιφερειών. Προσπαθούμε να βάλουμε όρους και κανόνες για πρώτη φορά και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε, ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο πλαίσιο», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Σκάλκος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ