Παρασκευή 26.04.2024
More

    Αγωνιστικό ραντεβού κατά του νομοσχεδίου για την παιδεία

    Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Παιδεία

    Σθεναρή είναι η αντίδραση πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών στο νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αντιδράσεις εστιάζονται κυρίως σε δυο επίπεδα: Στην ένταξη της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ.

    Κάλεσμα συμμετοχής στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου, απεύθυναν φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο δήλωσε ο πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

    Στο Μεταβατικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώθηκε την Τετάρτη από τους συλλόγους Διοικητικών υπαλλήλων, το σύλλογο ΔΕΠ αλλά και τις φοιτητικές οργανώσεις κινητοποίηση.  Στην κινητοποίηση μετείχε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα και θα θιχτούν οικογένειες.

    Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι « τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου, το πρυτανικό συμβούλιο και η σύγκλητος, έχουν ταχθεί διαφωνούντες με τα μέτρα αστυνομοκρατίας που προωθεί ο καινούριος νόμος, που θίγει το αυτοδιοίκητο και τις δημοκρατικές ελευθερίες δημιουργώντας εστίες σύγκρουσης και προστριβών εκεί που δεν χρειάζονται».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι το πιο σημαντικό είναι ότι με το νομοσχέδιο αυτό περίπου 20.000 απόφοιτοι λυκείου θα βρεθούν εκτός πανεπιστημίου και θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολλέγια. «Η δημόσια εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό που κρατήθηκε μέχρι τώρα με πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα έχουμε κοινωνικά προβλήματα και θα θιχθούν οικογένειες κυρίως, που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα παιδιά τους».

    Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Ντορέτα Ρίζου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη κατέθεσε το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. «Το κατέθεσε σαν τον κλέφτη … γιατί είναι κυνηγημένη από τους χιλιάδες νέους και νέες που βγήκανε στο δρόμο, για μια αξιοβίωτη ζωή, για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία και υγεία» .

    Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι δεν θέλουν την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια τονίζοντας ότι «Η μόρφωση είναι ελευθερία, δεν γίνεται με γκλοπ και χειροπέδες».

    Ο γραμματέας του συλλόγου ΔΕΠ κ. Αχιλλέας Γαρούφης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο λέγοντας ότι ο σύλλογος μελών ΔΕΠ είναι αλληλέγγυος στην προσπάθεια φοιτητών. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Οι καθηγητές αγωνιζονται για ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο, με μόρφωση, χωρίς αστυνόμευση και επιτήρηση, για ένα πανεπιστήμιο που θα ανήκει στην κοινωνία και στον λαό» τόνισε χαρακτηριστικά .

    Η αντιπρόεδρος του ΒΕΤ Γκουζάλ Τουλιαγκάνοβα κάλεσε την κυβέρνηση αντί να δώσει τα 30 εκ. ευρώ για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων να τα δώσει για

    να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να γυρίσουν οι φοιτητές στις σχολές, στα εργαστήριά, στις πρακτικές «για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο, δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, εδώ και ένα χρόνο».

    Την συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των φοιτητών δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ΝΤ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας για μια ακόμα φορά στον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητικών συλλόγων για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση, εργαλειοποιώντας την πανδημία, θέλει να κατεδαφίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Υψώνει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού. Ο αγώνας για δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι αγώνας όλων μας».

    Τέλος, την συμπαράσταση δήλωσε και ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και πρόεδρος του σωματείου επισιτισμού Δημήτρης Ροσιλόβαλης.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ