Σε τρία διαφορετικά σημεία της παραλίμνιας οδού έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η ασθένεια που πλήττει τα πλατάνια και σε αυτά θα πρέπει άμεσα να γίνει επέμβαση των υπηρεσιών για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας.
Η εργαστηριακή πιστοποίηση της παρουσίας του θανατηφόρου μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό, θέτει σε εγρήγορση τον Δήμο, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα έγινε εκτενής ενημέρωση για την εξάπλωση της νόσου που εμφανίστηκε στην περιοχή μας το 2010 και από τότε αποδεκατίζει τα πλατάνια.
Η σημασία της πρόληψης και της άμεσης παρέμβασης είναι μείζονος σημασίας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής» στα παλιά σφαγεία.
Ως σημαντικός κρίκος για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναδείχθηκε η ενημέρωση της κοινωνίας για τον κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας από προσβεβλημένες περιοχές, αλλά και του συνόλου των υπηρεσιών, κεντρικών και περιφερειακών, που σχετίζονται με έργα.
Στην παρουσίασή της η κα Νικολέτα Σουλιώτη, εκ μέρους του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ανέφερε ότι, από το φθινόπωρο του 2003 που εντοπίστηκε στην περιοχή της Μεσσηνίας το πρώτο «θύμα» του μύκητα μέχρι σήμερα, η διάδοση της ασθένειας είναι ραγδαία.
Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι με εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε «άρρωστες» περιοχές. Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλό καθαρισμό και κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων.
Η ανθεκτικότητα των πλατάνων είναι μηδαμινή, ωστόσο το αισιόδοξο στοιχείο της συζήτησης ήταν ότι όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε μικρές εστίες προσβολής και σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα.
Από την πλευρά του ο κ. Ρήγας Τσιακίρης εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Ιωαννίνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα απαραίτητα βήματα διαχείρισης της ασθένειας περιλαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επέκταση σε νέες περιοχές, η προσπάθεια εκρίζωσης σε περιοχές που εμφανίζεται και ο περιορισμός της επέκτασης όταν δεν είναι δυνατή η εκρίζωσή του.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Σαούγκος σημείωσε ότι το Τμήμα λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας όταν προβαίνει σε εργασίες, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο όσο και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου.
Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να τηρούν όλες οι υπηρεσίες στην εκτέλεση των έργων ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου.