Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η 1η Συνάντηση Εργασίας των Δικαστικών Τοξικολόγων Ελλάδας
Ο κομβικός ρόλος της Δικαστικής Τοξικολογίας στην εξιχνίαση ποινικών υποθέσεων που φτάνουν στη συνέχεια στα δικαστήρια αναδεικνύεται συνεχώς και στην ελληνική πραγματικότητα, με το τελευταίο διάστημα πολλά περιστατικά εγκλημάτων, που απασχολούν την επικαιρότητα, να επικεντρώνονται στις τοξικολογικές αναλύσεις για να λάβουν καθοριστικές απαντήσεις.
Ο ρόλος αυτός γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγνωρίσιμος και αναγκαίος από την άλλη όμως, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις και στις υποδομές, αλλά κυρίως στο προσωπικό των Εργαστηρίων Τοξικολογίας στη χώρα, που θα μπορούσαν να ενισχυθούν, βοηθώντας ακόμη περισσότερο τη Δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές, να διαλευκάνουν δύσκολες υποθέσεις, λαμβάνοντας ακριβή στοιχεία από τις αναλύσεις και εξετάσεις.
Στα Γιάννενα, που έχουν την τύχη να διαθέτουν ένα από τα καλύτερα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στη χώρα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί, η 1η Συνάντηση Εργασίας των Δικαστικών Τοξικολόγων Ελλάδας, με επίσημο προσκεκλημένο και ομιλητή τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Δικαστικών Τοξικολόγων δρ. Δημήτριο Γεροσταμόπουλο, που είναι Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Monash στην Αυστραλία.
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση εργασίας, η Δικαστική Τοξικολογία, ως ειδικότητα αναγνωρίζεται πλέον από το σύνολο εκείνων των φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με την δικαστική διερεύνηση εγκλημάτων, ως μία καθοριστική ειδικότητα, που θα πρέπει να ενισχυθεί.
Επαγγελματικό αδιέξοδο
Όμως όπως επισημάνθηκε, οι επαγγελματικές διέξοδοι για τους δικαστικούς τοξικολόγους στη χώρα είναι περιορισμένες, η πλειονότητα αναζητά την επαγγελματική της τύχη στο εξωτερικό και οι θέσεις δικαστικών τοξικολόγων που προκηρύσσονται είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και ζητήματα έλλειψης υποδομών και μέσων, με την Βασιλική Μπούμπα, επιστημονικώς υπεύθυνη της συνάντησης να αναφέρεται στα προβλήματα και στις προοπτικές για τη Δικαστική Τοξικολογία στη χώρα.
«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι και σε διεθνές επίπεδο, οι πρακτικές των εργαστηρίων είναι διαφορετικές και επιδέχονται βελτιώσεις. Αποφασίσαμε λοιπόν, ότι είναι καλό και αναγκαίο να συζητάμε, για να καθορίσουμε από κοινού τα κριτήρια, τα όρια και τις προϋποθέσεις, που θα ισχύουν και θα εφαρμόζονται. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε ως Δικαστικοί Τοξικολόγοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να ζητήσουμε την επικαιροποίηση των ζητημάτων που μας απασχολούν. Η Τοξικολογία εκσυγχρονίζεται συνεχώς, μαθαίνουμε νέα πράγματα και υπολογίζουμε, ότι στο Εργαστήριο των Ιωαννίνων, θα προσλάβουμε νέο προσωπικό, που θα μας βοηθήσει να πάμε ακόμη καλύτερα. Η επικαιρότητα έδειξε επίσης, ότι οι διεθνείς συνεργασίες με Εργαστήρια και συναδέλφους από το εξωτερικό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε ασφαλή και έγκυρα αποτελέσματα στο έργο μας», ανέφερε η κα Μπούμπα.
Η αναγνώριση από τη Δικαιοσύνη
Απαραίτητη και αναγκαία χαρακτήρισε τη συνδρομή της Δικαστικής Τοξικολογίας, στην δικαστική διερεύνηση ποινικών υποθέσεων, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Ιωαννίνων κ. Μάστακας. «Τα πορίσματα των Δικαστικών Τοξικολόγων είναι καθοριστικής σημασίας και αναγκαία ειδικά σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις που απασχολούν τα δικαστήρια και τη Δικαιοσύνη. Όσο πιο ενδελεχείς και αιτιολογημένες είναι οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο βοηθάτε τα δικαστήρια», ανέφερε ο κ. Μάστακας.
Απονομές τιμητικών επαίνων
Στη συνάντηση εργασίας βραβεύθηκαν για την προσφορά τους στο αντικείμενο της Δικαστικής Τοξικολογίας, δύο αφυπηρετήσαντες Καθηγητές, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο κ. Σωτ. Αθανασέλης και η κα Μαρία Στεφανίδου.
Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ακόμη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης και ο Δημ. Πέσχος, αναπλ. πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ