Υπέρ της διατήρησης των πανηγυριών και της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας τοποθετείται ο Δήμος Ιωαννιτών κάνοντας μία δημόσια παρέμβαση μετά και από αρκετές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα για διακοπή των πανηγυριών λόγω ωραρίου κλο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί όπως αναφέρει «με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την αστυνομική διακοπή πολιτιστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών, τα οποία οργανώνονται με ευθύνη τοπικών συλλόγων και φορέων του Δήμου μας».
«Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι οι παραδοσιακές μουσικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα τα πανηγύρια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και βασικό στοιχείο συνοχής των τοπικών μας κοινωνιών. Ο εθιμικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων αυτών δεν προσφέρει απλώς στιγμές διασκέδασης. Χτίζει γέφυρες που ενώνουν γενιές, αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα, ενεργοποιούν εθελοντικές δράσεις και προσφέρουν – ιδίως στους καλοκαιρινούς μήνες – έναν πολύτιμο τόπο συνάντησης για κατοίκους και απόδημους.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με μεράκι και προσωπική εργασία προσφέρουν πολιτιστικό έργο που οφείλουμε να προστατεύσουμε. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η παράδοση, ο χορός και το δημοτικό τραγούδι αντιμετωπίζονται σήμερα ως παραβατικές συμπεριφορές. Η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην κοινή ησυχία και την πολιτιστική έκφραση δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με χειροπέδες», τονίζει.
«Ζητούμε από όλους να επιδείξουν πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας. Η ανοχή που ζητείται από τους συμπολίτες μας που μένουν κοντά σε χώρους που γίνονται οι εκδηλώσεις αφορά μετρημένες μέρες το χρόνο, πάντα σε πλαίσιο σεβασμού, με σαφή χρονικά όρια και υπεύθυνη στάση από τους διοργανωτές», προσθέτει.
Ο Δήμος Ιωαννιτών υποστηρίζει την ανάγκη «να θεσπιστεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που να λαμβάνει υπόψη την εθιμική, κοινωνική και πολιτιστική αξία των εκδηλώσεων αυτών, ώστε να μην καλείται η Αστυνομία να γίνεται ρυθμιστής της παραδοσιακής ψυχαγωγίας.
Η ελληνική παράδοση δεν είναι «παρανομία». Είναι δικαίωμα. Είναι πολιτισμός. Είναι αυτό που μας ενώνει. Και στον τόπο μας, δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωντάνια της», καταλήγει.
Παρέμβαση και από την Πανηπειρωτική
Παρέμβαση κάνει και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία «παραστέκεται διαχρονικά στο έργο των μελών της, Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Συλλόγων, των οποίων και αποτελεί την τριτοβάθμια, κορυφαία έκφραση. Προσπαθεί να αφουγκράζεται και να εκφράζει τις ανάγκες τους με τον πιο συνολικό και ουσιαστικό τρόπο, οι οποίες, σε σχέση και με τα πανηγύρια, είναι πολλές και επιτακτικές και, δυστυχώς, στις μέρες μας επικαιροποιούνται με αρνητικό τρόπο». Όπως επισημαίνει σε ψήφισμά της «το τελευταίο διάστημα μέσα από εξαντλητικούς ελέγχους, επιβολή προστίμων, αυτόφωρες διαδικασίες, που πραγματοποιούνται σε πανηγύρια συλλόγων τόσο στην Ήπειρο αλλά και σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από την αποδημία, επιχειρείται μία συστηματική προσπάθεια ουσιαστικά κατάργησης αυτών των κοινωνικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά καλλιέργειας ενός κλίματος αποθάρρυνσης για τους διοργανωτές των πανηγυριών που αδυνατούν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο αντιμετωπίζει τα πανηγύρια με στυγνούς επαγγελματικούς όρους, ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αδυνατώντας να συμπεριλάβει πρόνοιες σε σχέση με τον ανεκτίμητο κοινωνικό και τοπικό τους ρόλο, την εθελοντική συμμετοχή στην επιτέλεσή τους».
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες «στην άμεση αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που χρήζει πολλών ουσιαστικών αλλαγών και έως τότε στην αναστολή ή έστω ελαστική εφαρμογή της παρούσας νομοθεσίας, για τη στήριξη των πανηγυριών του λαού μας, για σεβασμό και προστασία του ρόλου, της σημασίας, της πρακτικής τους.
Τα πρόστιμα και οι μηνυτήριες αναφορές τραυματίζουν ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες, τις μικρές κοινότητες, τους ίδιους τους τόπους ενώ αποθαρρύνουν το έργο και τη δράση των συλλογικών φορέων της αποδημίας που χρόνια τώρα στηρίζουν τα χωριά πολύπλευρα, σε πείσμα της πολύχρονης εγκατάλειψής τους από την επίσημη πολιτεία».
Ζητά δε από την πολιτεία:
«Να επιτρέπει την διοργάνωση των πανηγυριών αυτών, από τα μέλη και τους εθελοντές των συλλόγων κάτι που εξασφαλίζει πέραν της συνέχισης της παράδοσης και του αυθεντικού λαϊκού εθίμου, την ευγενή άμυλα μεταξύ των μελών, τον εθελοντισμό και την οικονομική λειτουργία των συλλόγων.
• Να επιτρέπει για την μία φορά τον χρόνο που συνήθως πραγματοποιούνται τα πανηγύρια, την παράταση του ωραρίου κοινής ησυχίας λίγο πέραν των κανονικών ωραρίων
• Να επιτρέπει την εθελοντική ανάπτυξη ερασιτεχνικών μουσικών και χορευτικών τμημάτων
• Να επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την διάθεση εδεσμάτων
• Να συνεχίσει να ισχύει ο νόμος 4873/2021 κωδικοποιημένος με τον 5187/2025 περί απαλλαγής ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών και παράδοση αγαθών από συλλόγους και ενώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τέσσερες εκδηλώσεις το χρόνο».
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 25-7-2025