Η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην καθημερινότητα αποτέλεσαν το αντικείμενο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης να καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στην επιστήμη ακόμη και στην εφαρμοσμένη έρευνα, ο καθορισμός των ορίων που θα πρέπει να υπάρχουν για να μην αποκτήσει κάποιου είδους επικινδυνότητα και για την επιστήμη, αλλά κυρίως για την ανθρωπότητα, αποτελεί μία αναγκαιότητα. Αυτήν την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης ορίων ή της επιβολής κάποιων όρων χρήσης σε παγκόσμια κλίμακα, επεσήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννη Τσίγκρο και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου να αναφέρονται επίσης και σε αυτό το θέμα, αλλά και στη συνεργασία των δύο φορέων για την ανάδειξη της Πολυτεχνικής Σχολής του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστ. Αυγερόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη να μπουν όρια στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την εκτεταμένη χρήση του chatGPT στις εξετάσεις μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο, καλώντας τους ομιλητές – γνώστες του αντικειμένου να εφεύρουν έναν τρόπο που η εφαρμογή θα δίνει λανθασμένες και όχι τις σωστές απαντήσεις σε κάποια τουλάχιστον από τα ερωτήματα των εξεταστών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ