Τρίτη 03.12.2024
More

    «Άναψε κόκκινο» για τα φωτοβολταϊκά στον Δ. Ζηρού

    Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τους κατοίκους, η αρνητική απόφαση του ΠΕΣΠΑ

    Με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης, αλλά και έχοντας στην πίσω πλευρά του μυαλού τους ως σκέψη, το ενδεχόμενο, ότι μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν κάποια στιγμή, αποχώρησαν λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής του Θεσπρωτικού του Δ. Ζηρού.

    Αιτία και αφορμή της ικανοποίησής τους, η απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) των Μελετών Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων για δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ισχύ 40 και 70 MW αντίστοιχα στις Τ.Κ Κρανέας και Θεσπρωτικού του Δ. Ζηρού.

    Το ΠΕΣΠΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε τις δύο ΜΠΕ στηριζόμενο στην επιχειρηματολογία, που παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες από τον Δ. Ζηρού, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, τον Φορέα Αμβρακικού, αλλά και στην αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

    Καθοριστικής σημασίας ήταν οι παράμετροι που είχαν επισημανθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο επενδύσεις που εκτείνονται σε μία έκταση 2.500 στρεμμάτων θα επηρεάσουν τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων του ΤΟΕΒ.

    Αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής στάθηκε περισσότερο στο ότι με την ένταση που εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση για παρόμοιες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», θα έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει έναν πιο καθοριστικό ρόλο και να έχει την ευθύνη με καθοριστικό και όχι γνωμοδοτικό ρόλο στις αποφάσεις.

    Τα κενά στη νομοθεσία

    Ο νομικός σύμβουλος για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας Δημ. Δράκος έκανε λόγο για σοβαρές πλημμέλειες και κενά στη νομοθεσία, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή, να τα εκμεταλλευτεί και να υποβάλλει τα επενδυτικά του σχέδια. «Είναι όμως ένα μοντέλο που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα σε άλλες χώρες του πλανήτη και κυρίως στη Λατ. Αμερική και τώρα έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Προφανώς, η κοινωνική πίεση που ασκήθηκε με τις αντιδράσεις και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις συλλογικών οργάνων έπαιξε ρόλο, αλλά θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν, ότι συζητάμε για παρεμβάσεις σε περιοχές, όπου η κοινωνία αυτορυθμίζεται εδώ και 200 χρόνια», ανέφερε.

    Ο Χαρ. Δράκος, υπάλληλος του ΤΟΕΒ στάθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις που θα είχε η συγκεκριμένη επένδυση κυρίως στην άρδευση των καλλιεργειών, ακόμη όμως και στην ύδρευση των χωριών, αφού οι ίδιες περιοχές αναφέρονται στα σχέδια του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την διενέργεια γεωτρήσεων.

    Ο Ευάγγελος Δήμος, κάτοικος της περιοχής στο Θεσπρωτικό και κτηνοτρόφος τόνισε πως κανείς δεν θέλει, ούτε και περιμένει να αλλάξει η καθημερινότητά του, με τέτοιες επενδύσεις. «Εμείς το μόνο που θέλουμε, είναι να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας και να μη δούμε το χωριό μας να καταστρέφεται και να μετατρέπεται σε ένα σεληνιακό τοπίο. Η ρουτίνα είναι ωραίο πράγμα στη ζωή μας. Προτιμούσαμε σήμερα να είμαστε στους στάβλους μας με τα ζώα μας, από το να είχαμε έρθει εδώ», τόνισε.

    Την ικανοποίησή τους για την απόρριψη των ΜΠΕ επίσης εξέφρασαν και εκπρόσωποι παρατάξεων και κομμάτων που βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως η Τ. Ζέκα από το ΚΚΕ, ο Θοδ. Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» και ο Ζ. Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ