Σάββατο 23.11.2024
More

    Αναπτυξιακός μόνο για τις πλούσιες Περιφέρειες

    «Έπεσαν από τα σύννεφα» οι τριάντα περίπου ενδιαφερόμενοι και υποψήφιοι επενδυτές στην Ήπειρο που μέσω των μελετητικών γραφείων με τα οποία συνεργάζονται, είχαν υποβάλλει τις προτάσεις και τα επενδυτικά τους σχέδια για επιχορήγηση μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, μόλις είδαν την επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης για την έγκριση των σχεδίων αυτών σε όλη τη χώρα.

    Η Ήπειρος είναι μία από τις περιφέρειες στις οποίες δεν εγκρίθηκε η επιχορήγηση ούτε μίας επενδυτικής πρότασης με επιχορήγηση, κάτι που προκαλεί πολλαπλά ερωτήματα και απορίες για τον σχεδιασμό αλλά κυρίως για τις προτεραιότητες του υπ. Ανάπτυξης σε σχέση με την ενίσχυση των φτωχότερων περιφερειών της χώρας. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο άλλωστε, ότι εκτός της Ηπείρου που δεν εγκρίθηκε ούτε μία πρόταση, το ίδιο καταγράφεται στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτ. Ελλάδας και Δυτ. Μακεδονίας, στις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας με τα επενδυτικά σχέδια να μένουν στο συρτάρι. Σχέδια που στην πλειονότητά τους αφορούσαν την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και κάποια – λιγότερα σε αριθμό – για την δημιουργία νέων υποδομών. Όπως ανακοινώθηκε από το υπ. Ανάπτυξης σε εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4882/2022 υποβλήθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 852 προτάσεις και εγκρίθηκαν οι 162.

    Η μερίδα του λέοντος κατευθύνθηκε στους τουριστικούς προορισμούς του Νότιου Αιγαίου και της Κρήτης, ενώ ένα μεγάλο ποσό κατανεμήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην Περιφέρεια  Ηπείρου τόσο στον α’ κύκλο κατανέμεται μηδενικό ποσό επιχορήγησης επένδυσης και ποσό 4,2 εκ. ευρώ μέσω φοροαπαλλαγής, κάτι που αντιστοιχεί σε μία επένδυση, χωρίς να είναι σαφές για ποια επένδυση πρόκειται.

    «Ακύρωσαν» τη διαδικασία

    Για την κατανομή των επιχορηγήσεων των επενδυτικών σχεδίων, οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις τόσο στην Περιφέρεια, όσο και απευθείας στη Γεν. Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Επενδύσεων του υπ. Ανάπτυξης. Στις περιφέρειες της χώρας μπορούσαν να υποβληθούν αιτήσεις επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων μέχρι 1 εκ. ευρώ ενώ για επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκ. οι προτάσεις υποβάλλονταν στο υπ. Ανάπτυξης.

    Πριν την οριστική αξιολόγηση, έγκριση και κατανομή των επιχορηγήσεων όμως από τις περιφέρειες το υπουργείο Ανάπτυξης «μετέφερε» και τις προτάσεις μέχρι 1 εκ. ευρώ στη λίστα των υπόλοιπων προτάσεων κάνοντας το ίδιο, την αξιολόγηση. Σε αυτή τη διαδικασία ήταν σαφές ότι τα μικρά επενδυτικά σχέδια όπως αυτά της Ηπείρου θα έμεναν εκτός επιχορήγησης και αντιθέτως θα προωθούνταν προς έγκριση, όπως και έγινε, τα επενδυτικά σχέδιά με προϋπολογισμό άνω του ενός εκατομμυρίου. Πρόκειται όμως στην πλειονότητά τους όπως αναφέρουν ήδη και δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου για επενδυτικά σχέδια και προτάσεις από μεγάλες επιχειρήσεις που πέραν των άλλων έχουν και τη δυνατότητα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που δεν ισχύει για τις μικρές επιχειρήσεις και τα δικά τους σχέδια σε περιφέρειες, όπως η Ήπειρος.

    Σε επίπεδο Ηπείρου υπάρχουν αντιδράσεις, οι οποίες όμως προς το παρόν μένουν στο επίπεδο των άμεσα ενδιαφερομένων που κατέθεσαν τα επενδυτικά σχέδια αλλά περίμεναν – μάταια όπως αποδείχθηκε – την έγκρισή τους. Ούτε η Περιφέρεια Ηπείρου, ούτε τα Επιμελητήρια, ούτε επίσης οι βουλευτές των κομμάτων έχουν αντιδράσει, για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ήπειρο που θα μπορούσε να δώσει κάποια διέξοδο σε αρκετές επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που ήδη βιώνουν.

    «Αποκαρδιωτικά στοιχεία» λέει ο Σπ. Μπέκας

    Το μεσημέρι της Πέμπτης, η παράταξη Ν.Ε.Ο.Ι στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων με επικεφαλής τον Σπυρ. Μπέκα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατανομή των επιχορηγήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο κάνοντας λόγο για «αποκαρδιωτικά στοιχεία» για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου.

    «Η ανάπτυξη προχωράει αλλά σε ποια κατεύθυνση είναι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στο υπουργείο ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/22. Αυτό που δεν είναι γνωστό ακόμα, είναι ποιες επιχειρήσεις εγκρίθηκαν στο νομό μας, που σημαίνει ότι τα ποσοστά για τα Γιάννενα θα είναι ακόμα μικρότερα. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι έχουν πράξει οι θεσμικοί φορείς για την αντιστροφή αυτής της απαράδεκτης εικόνας;  Γνωρίζουν ότι αυτά τα επενδυτικά σχέδια έχουν υποβληθεί πριν 22 μήνες και οι επενδυτές περίμεναν μάταια την ένταξή τους, έχοντας εξασφαλίσει ακίνητα, ρευστότητα και δανειοδοτήσεις; Δηλαδή ώριμα σχέδια επιχειρήσεων. Είναι δυνατόν ολόκληρες Περιφέρειες σχεδόν να αποκλείονται από ενισχύσεις και άλλες να λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος; Ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας), που έχει ιδρυθεί από Επιμελητήρια και επιχειρηματικούς φορείς, έχει την αποδεδειγμένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα. Η μέχρι σήμερα εμπλοκή του ΕΦΕΠΑΕ σε δύο καθεστώτα του νόμου δείχνει ότι ο μέσος όρος ημερών αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων ήταν 40 ημέρες. Ενώ από περιφέρειες και υπουργείο ανάπτυξης ο χρόνος ήταν αρκετά περισσότερος. Αυτό που θέλει να τονίσει η παράταξη Νέο Επιμελητηριακό Όραμα Ιωαννίνων (Ν.Ε.Ο.Ι.) είναι η ότι τα επιμελητήρια και ειδικά των Ιωαννίνων, θα πρέπει να πιέσουν περισσότερο ώστε ο ΕΦΕΠΑΕ να αναλάβει περισσότερα επενδυτικά σχέδια για αξιολόγηση, μιας και ήταν ο μοναδικός φορέας που αξιολόγησε προγράμματα στο χρονοδιάγραμμα που του επέβαλε ο Νόμος», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Μπέκα.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ