Εκτός των έργων ανάδειξης του Σουλίου, σύσκεψη με ενδιαφέρον για την Ήπειρο έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα και για την προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στη σύσκεψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε τον συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ζαγορίου.
“Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας”, σημείωσε η κ. Μενδώνη.
Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η σύνθεση της πολυεπιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί εντός της άλλης εβδομάδας.
Στη σύσκεψη τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη διαμόρφωση του φακέλου της υποψηφιότητας:
Στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα με τους υπηρεσιακών παραγόντων, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου.
Για τον Μάιο προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα “Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS), και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).
Στόχος είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στην συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021.
“Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι΄ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας”, είπε η κ. Μενδώνη. Σύστησε στους τοπικούς άρχοντες να επικοινωνήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υποψηφιότητα για την UNESCO στους πολίτες της περιοχής. “Είναι αναγκαίο να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η ένταξη για την περιοχή. Ποια θα είναι η υπεραξία, όμως ταυτόχρονα πρέπει να μάθουν και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη”.