Σάββατο 18.01.2025
More

    Ανεβαίνουν τα κρούσματα-Τι ζητούν από τα φαρμακεία οι πολίτες

    Ο κ. Ξενηκάκης εξηγεί ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στις συναναστροφές μας και φυσικά όσο μπορούμε να προστατευόμαστε.

    Σταδιακή άνοδο των κρουσμάτων της covid 19 διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα οι φαρμακοποιοί καθώς οι πολίτες ζητούν περισσότερα διαγνωστικά τεστ, μάσκες αλλά και όσα συστήνουν οι θεράποντες γιατροί.

    Ο φαρμακοποιός Μάνος Ξενηκάκης ερωτηθείς υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σε πολλά φαρμακεία άνοδος του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν διαγνωστικά τεστ και αγοράζουν μάσκες.

    Ο κ. Ξενηκάκης εξηγεί ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στις συναναστροφές μας και φυσικά όσο μπορούμε να προστατευόμαστε. «Αυξήθηκε ο αριθμός των τεστ αλλά και αυτών που αγοράζουν μάσκες μιας χρήσης. Χρειάζεται προσοχή ειδικά τώρα που θα ξεκινήσουν και τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

    Επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να ελέγξει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων συγκρότησε νέα επιτροπή για να παρακολουθεί τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη διαθεσιμότητά τους.

    Αναλυτικότερα με απόφαση του υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε 11 μελής επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων, καθώς το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

    Άλλωστε,  ενόψει φθινοπώρου οι ελλείψεις στα φάρμακα αυξάνονται κατακόρυφα και εξαιτίας της έναρξης του σχολείου και της αύξησης των ιώσεων.

    Αναφερθείς στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων που είναι πλέον καθημερινότητα, ο κ. Ξενηκάκης δήλωσε ικανοποίηση για την κινητικότητα που υπάρχει από πλευράς του υπουργείου «Είναι πολλές οι ελλείψεις σε φάρμακα. Καθημερινά αναζητούμε φάρμακα ώστε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και είμαστε σε επικοινωνία με τους γιατρούς ώστε να αλλάξουν φάρμακο εάν δεν μπορούμε να το βρούμε. Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια από πλευράς του υπουργείου για την εξεύρεση λύσεων ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να βοηθήσουμε τους ασθενείς», απάντησε.

    Δύσκολη εξίσωση η έλλειψη φαρμάκων

    Σε έλλειψη παραμένουν αντιβιοτικά και αντιδιαβητικά φάρμακα λόγω προβλημάτων στην παραγωγή των προϊόντων, όμως οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τους φόβους τους για μεγαλύτερη ένταση των ελλείψεων ενόψει Φθινοπώρου και αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

    Σε συνέχεια των μέτρων απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της δημιουργίας πλατφόρμας που θα αναδείξει την αιτία του προβλήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρη Αγγέλη.

    Με τη λειτουργία της σε συνδυασμό με την πλατφόρμα του ΕΟΦ, ελπίζεται ότι θα εντοπίζεται κάθε φορά η έλλειψη κάθε φαρμάκου και μάλιστα σε ποιο σημείο της αλυσίδας φαρμάκου υπάρχει το πρόβλημα, από την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση στους ασθενείς.

    Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι ελλείψεις έχουν μετριαστεί σημαντικά με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με τις φαρμακαποθήκες, η χώρα μας αντιμετωπίζει τις λιγότερες δυνατές ελλείψεις, επειδή υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

    Οι φαρμακοποιοί

    Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ και μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ Γιάννης Δαγρές επεσήμανε ότι σε έλλειψη βρίσκονται περίπου 300-350 φάρμακα καθημερινής χρήσης, όμως το πρόβλημα δεν θα λυθεί εύκολα, καθώς η πλατφόρμα των αποθεμάτων δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα.

    Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Τάσος Τερζής επεσήμανε ότι οι παρούσες ελλείψεις οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να λείπουν βασικά αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλλίνη, κλαριθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη, κεφπροζίλη, αλλά και κορτιζόνες όπως η πρεδνιζολόνη, όλα τους φάρμακα πρώτης γραμμής.

    Στα προβλήματα παραγωγής προστίθενται και τα ζητήματα χαμηλών τιμών, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να αδυνατούν να συνεχίζουν την κυκλοφορία τους, οπότε δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες να καλύψουν τη ζήτηση από τους ασθενείς.

    «Οι ελλείψεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις», είπε ο κ. Τερζής, σημειώνοντας πως «πλέον οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη, και δεν ξέρω πώς λύνεται αυτό. Δεν υπάρχει κατηγορία φαρμάκων που να έχει μείνει αλώβητη. Από όλες τις κατηγορίες καταγράφεται κάθε φορά και μια έλλειψη που διαφέρει ως προς την ένταση, αν είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη».

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ