Ανησυχία προκαλούν οι αλλαγές που γέρνει το νέο νομοσχέδιο
Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις, όσο κι αν ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στοχεύει στην σημαντική ενίσχυση των Τμημάτων που θεωρούνται αδύναμα και κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε απαξίωση και λουκέτο, αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα αποφευχθεί. Τουλάχιστον αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν προκύψουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη νέα μορφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως για τον τρόπο διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Η ανησυχία είναι δεδομένη, όπως άλλωστε επισημάνθηκε και την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου των πρυτανικών αρχών από την Άρτα όπως και στη χθεσινή από τα Γιάννενα, με τον Τρ. Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις κ.κ Μ. Πασχόπουλο και Σπ. Γεωργάτο αντίστοιχα, να αναφέρονται στο ενδεχόμενο συρρίκνωσης πέντε Τμημάτων, για τα οποία όμως θα καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθούν.
Στον αντίποδα, αν θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και αντίθετη ανάγνωση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 22%, θα αναρριχηθεί στην τρίτη θέση μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας, πίσω από το Καποδιστριακό και το ΑΠΘ, με τα άλλα επαρχιακά πανεπιστήμια να μετρούν πολύ μεγαλύτερες αριθμητικές απώλειες.
Ανισότητες
Ο κ. Αλμπάνης επανέλαβε την άποψη που εξέφρασε και την Τετάρτη από την Άρτα, ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δημιουργηθεί μείζον θέμα κοινωνικών ανισοτήτων, που ίσως ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό από την ελληνική κοινωνία.
«Οι χιλιάδες μαθητές που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, θα απορροφηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα Κολλέγια, που δε διακρίνονται όμως για την ποιότητα των σπουδών τους, δεν έχουν αξιολογηθεί και δεν έχουν πιστοποιηθεί», σημείωσε.
Αίτημα ενίσχυσης του διοικητικού προσωπικού
Έτσι, η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του πανεπιστημίου, θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα την ενίσχυση των αδύναμων Τμημάτων, ανέφερε ο αντιπρύτανης Μην. Πασχόπουλος. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, το νέο οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά οι πρυτανικές αρχές αναμένουν πιθανές τροποποιήσεις στο Νόμο, ώστε να το καταθέσουν και να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί. Μέσα από αυτό όμως προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου από 263 άτομα που είναι σήμερα, σε 400-410, «για να εξασφαλίζεται μία ικανοποιητική λειτουργία», όπως ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος.
«Δεν εκλιπαρούν τα πανεπιστήμια»
Περισσότερο οξύς στην προσέγγισή του ήταν ο αντιπρύτανης Σπ. Γεωργάτος, που έκανε λόγο για μία απόλυτα συνειδητή προσπάθεια του υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης, να οδηγηθούν στην απαξίωση και σταδιακά στο λουκέτο, πολλά Τμήματα Σχολών σε όλη την επικράτεια.
«Δεν είναι αξιοπρεπές να εκλιπαρούμε για επιεικέστερες διατάξεις, αλλά αποτελεί υποχρέωσή μας και απόφαση να κινηθούμε προς τρεις βασικές κατευθύνσεις. Την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα ενισχύσει τα αδύναμα Τμήματα, το ανοιχτό προσκλητήριο στις τοπικές κοινωνίες, να σταθούν αρωγοί στα πανεπιστήμια απέναντι στη λογική της απαξίωσης και την αυτοδιάθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Για να υλοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, για τη στελέχωση των νέων μονάδων για την αστυνόμευση, απαιτείται διαθεσιμότητα των μελών του πανεπιστημίου. Κανείς λοιπόν δε θα βρεθεί να υπογράψει απόφαση για τη διαγραφή φοιτητών ή για τη διάθεση χώρων εντός των πανεπιστημίων, για τη λειτουργία των μονάδων αστυνόμευσης ή για τα κτίρια παρακολούθησης», τόνισε ο κ. Γεωργάτος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ