Παρασκευή 19.04.2024
More

    Ανησυχία για την αύξηση των ασθενών σε νοσηλεία

    Ενώ η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων παρουσιάζει σταθερότητα

    Εκτινάχθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών από κορωνοϊό στην Ήπειρο σε διάστημα μίας εβδομάδας, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για τα ενεργά κρούσματα.

    Ενώ η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων και συνολικά στην Ήπειρο και ανά ΠΕ, παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα, με εξαίρεση την Πρέβεζα, όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων κατά 100%, οι νοσηλείες από τις 98 που ήταν στις 8 Μαρτίου εκτινάχθηκαν στις 130 στις 16 Μαρτίου.

    Στο σύνολο των υπόλοιπων δεικτών καταγράφονται αυξομειώσεις, με εξαίρεση την ΠΕ Πρέβεζας, όπου τα 23 ενεργά κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 46 σε διάστημα μίας εβδομάδας.

    Αναλυτικά, η κατάσταση στην Ήπειρο, διαμορφώνεται ως εξής:

    Σύνολο ενεργών κρουσμάτων: 431 (από 422 στις 8 Μαρτίου).

    Νοσηλεία 130 (από 98 στις 8 Μαρτίου)

    Απομόνωση κατ’ οίκον 301(από 324 στις 8 Μαρτίου)

    Κατά Π.Ε.: Άρτα 68 (από 85), Θεσπρωτία 96 (από 94), Ιωάννινα 221 (από 220), Πρέβεζα 46 (από 23).

    Πίεση στα νοσοκομεία

    Τα στοιχεία των νοσηλειών αποτυπώνουν και την πίεση, που δέχονται τα νοσοκομεία της Ηπείρου με τα νοσοκομεία Άρτας και Φιλιατών αντίστοιχα, να έχουν σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχουν για νοσηλείες ασθενών σε κανονικές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ ή ΜΑΦ, αντίστοιχα.

    Στα δύο μεγάλα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καταγράφεται μεν πίεση, όχι όμως ακόμη ασφυκτική, αν και αυτό μπορεί από τη μία ημέρα στην άλλη, να ανατραπεί.

    Στο ΠΓΝΙ το μεσημέρι της Τρίτης στις τρεις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων υπήρχαν 11 κενές κλίνες, αλλά αναμενόταν να δοθούν και κάποια εξιτήρια, ενώ στις δύο ΜΕΘ – covid νοσηλεύονταν 11 ασθενείς, με διαθεσιμότητα πέντε ακόμη κλινών.

    Αντίστοιχα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα επίσης μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης νοσηλεύονταν 17 ασθενείς στις ΜΕΛ και εκεί εν αναμονή κάποιων εξιτηρίων και τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ – covid.

    Οι δυνατότητες του νοσοκομείου αναφοράς που είναι το ΠΓΝΙ, είναι σε πλήρη ανάπτυξη των τεσσάρων ΜΕΛ, για τη νοσηλεία 79 ενηλίκων ασθενών, 10 ανηλίκων στη ΜΕΛ για παιδιά και 16 κλίνες εντατικής θεραπείας.

    Όπως έχει αποδειχθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, το κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά τις νοσηλείες, είναι εκτός από την πορεία διασποράς της νόσου στην κοινότητα, ο μέσος όρος ημερών νοσηλείας στις ΜΕΛ, που είναι μεταξύ 11-12, ενώ ανεβαίνει σίγουρα στις 20 ημέρες για τις νοσηλείες στη ΜΕΘ.

    Σε ετοιμότητα για την ΜΕΛ 4

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας τόνισε, πως η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Δυτ. Ελλάδα είναι οριακή και γι’ αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την λειτουργία και της 4ης ΜΕΛ. Αφού τόνισε, ότι θα πρέπει να μειωθούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα προγραμματισμένα χειρουργεία, στάθηκε σε μία παράμετρο που έχει έντονο βαθμό μεταβλητότητας και επηρεασμού της κατάστασης. Αυτή είναι η μεγάλη σε αριθμό προσέλευση ασθενών, δυστυχώς όμως και συνοδών, για περιστατικά που δε θα έπρεπε να φτάνουν στο νοσοκομείο, αλλά να περιορίζονται και να αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια υγεία.

    «Γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος του συνοδού και η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι απογοητευτική στα rapid tests που γίνονται στις εισόδους του νοσοκομείου, με «ουρές» δεκάδων μέτρων από πολίτες που κυρίως ως συνοδοί θέλουν να βρίσκονται μαζί με κάποιον ασθενή. Το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουμε στην ίδια αντιμετώπιση με τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου απαγορεύεται η προσέλευση συνοδών, ακόμη και για βαριά περιστατικά», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

    Το ΠΓΝΙ σύμφωνα με πληροφορίες τέλος θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες με επικουρικό προσωπικό 15 ατόμων, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ