Κυριακή 08.12.2024
More

    Ανοιχτός και διεθνής ο ορίζοντας του Πανεπιστημίου

    7 δράσεις και συνεργασίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

    Σε έναν διεθνή ορίζοντα ανοίγεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με δράσεις και συνεργασίες που ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και έχουν ωριμάσει ώστε να γίνουν πράξη σύντομα.

    Μέσα από τη συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και σε ένα δεύτερο παράλληλο άξονα με πανεπιστήμια της Αλβανία και των άλλων βαλκανικών χωρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποκτά έναν στέρεο διεθνή χαρακτήρα, αναπτύσσει ακόμα περισσότερο δρόμους και βάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν και ισχυροποιείται ως ένας ακαδημαϊκός πόλος αξιώσεων, κέντρο αναφοράς στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Κύριο πλεονέκτημά του που αποτελεί και τον πυρήνα των πρωτοβουλιών του, αποτελεί η ακαδημαϊκή έρευνα και η πρωτότυπη ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στους κόλπους του με αξιοσημείωτο διεθνές αποτύπωμα, αλλά και η εκφρασμένη βούλησή του για ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και συνεργασίες.

    Οι διεθνείς δράσεις και συνεργασίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάστηκαν σε ειδικό συνέδριο που έγινε την Τρίτη στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» στην Πανεπιστημιούπολη.

    7 κατευθύνσεις

    Ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στην εναρκτήρια εισήγησή του σημείωσε ότι οι δράσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί, ιδιαίτερα σε κοινά προγράμματα έρευνας και διδασκαλίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού,  κινούνται σε τρεις άξονες: ακαδημαϊκή – ερευνητική ανάπτυξη, και περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και στον ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως παράγοντα ακαδημαϊκής ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια. Τόνισε δε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι επικεντρωμένο στην έρευνα και αυτό αποτελεί και την ταυτότητά του.

    Οι διεθνείς δράσεις όπως τις παρουσίασε κινούνται σε επτά κατευθύνσεις:

    – Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη συνέργεια των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων» με άλλα πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, υποψηφιότητα για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα, θεματικά Προγράμματα Σπουδών και θεματικά θερινά σχολεία σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και συμβάλλει στη σύνδεση του πανεπιστημίου με την πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια.

    – Συνέργειες με αμερικανικά πανεπιστήμια

    – Συνεργασίες με βρετανικά πανεπιστήμια, για τις οποίες υπήρξε ήδη συνάντηση στην Αθήνα τον Μάρτιο.

    – Διεθνή προγράμματα τρίτου κύκλου. Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει υποβάλλει πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για 4 νέα κοινά Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ευρώπης και άλλων χωρών.

    – Συνεργασία με Πανεπιστήμια της Αλβανίας. Μία συνεργασία, που μαζί με άλλες συνεργασίες με ιδρύματα στη Ρουμανία και τη Σερβία δίνουν τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αποτελέσει γέφυρα για την ακαδημαϊκή σύνδεση των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Βρετανίας με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    – Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμβάλλει σε συνέργειες ενδυνάμωσης της ακαδημαϊκής παρουσίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

    – Δίκτυο Uniadrion μία εστία συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Αδριατικής (Ιταλία, Μαυροβούνιο κ.α.).

    Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ακόμα ο κ. Αλμπάνης στην ανάπτυξη Θερινών Σχολείων αξιοποιώντας τις υποδομές του ιδρύματος όπως στην Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, τα Κάτω Πεδινά, τη Μονή Δουρούτης κλπ.

    Οι συνεργασίες με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

    Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν εξ αποστάσεως ο Γεν. Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας

    Αποστόλης Δημητρόπουλος, ο περιφερειάρχηςς Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.

    Ειδικά για το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» και τη συνέργεια με τα άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα που έχει υποβληθεί ως πρόταση για έγκριση,  εισηγήσεις έκαναν οι: Μ. Ζουμπούλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών, -Ε. Καραγιαννοπούλου, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Ι. Κωνσταντίνου, Καθηγητής Τμήματος Χημείας και Ε. Ντζάνη, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής.

    Ειδικά για την εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ερευνητές και πτυχιούχους, μίλησαν η Ε. Ντζάνη που είναι και η Συντονίστρια της δράσης και η Α. Μπατιστάτου, Αναπλ. Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής. Ακολούθησε στο τέλος του πρωινού προγράμματος  η παρουσίαση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ