Παρασκευή 22.11.2024
More

    Άνοιγμα γνωριμίας για τα μουσεία του Πανεπιστημίου

    Με πρωτότυπα εκθέματα και θεματικές λειτουργούν εντός της πανεπιστημιούπολης και ανοίγουν τις πόρτες τους την Πέμπτη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων για μία επαφή με την τοπική κοινωνία

    Τέσσερα μουσεία με πρωτότυπα εκθέματα, θεματικές και περιεχόμενο λειτουργούν εντός της πανεπιστημιούπολης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιχειρεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αύριο Πέμπτη 18 Μαΐου, να κάνει ένα βήμα γνωριμίας προς την τοπική κοινωνία.

    Μαθητές σχολείων της πόλης και όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν σήμερα τα μουσεία εντός της πανεπιστημιούπολης, να τα γνωρίσουν και με τον τρόπο αυτό, να επιτευχθεί η περιβόητη σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

    Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αναφέρεται στην «Αειφορία» και όπως ανέφερε η πρύτανης του ιδρύματος Άννα Μπατιστάτου τα μουσεία λειτουργούν ως χώροι διατήρησης της συλλογικής ταυτότητας και του πολιτισμού, συμβάλλοντας στο στόχο της αειφορίας.

    Εντός της πανεπιστημιούπολης λειτουργούν τέσσερα μουσεία, που είναι:

    Το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, το Μουσείο Τυπογραφίας & Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, το Λαογραφικό Μουσείο & Αρχείο και το Μουσείο Εκμαγείων & Διδακτικών Συλλογών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Μπατιστάτου τόνισε, ότι είναι στις προθέσεις της διοίκησης του ιδρύματος η εξωστρέφεια για τα μουσεία, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και τη μεταφορά ή το δανεισμό εκθεμάτων σε άλλους χώρους, όπως θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα στο παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη, όταν το έργο της ανακατασκευής ολοκληρωθεί.

    Για μία δράση που είναι μέρος μόνο των συνολικών στόχων της διοίκησης του ιδρύματος έκανε λόγο ο καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Χρήστος Σταυράκος.

    Για τέσσερα μουσεία που φιλοξενούν «μικρούς θησαυρούς» έκανε λόγο η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτα Καντή, ενώ η καθηγήτρια και επίσης μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Αικατερίνη Πλακίτση, στάθηκε στις δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα και εκτός της πανεπιστημιούπολης, όπως είναι το Κάστρο της πόλης και ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης.

    Πρόκειται για την καταγραφή της βιοποικιλότητας σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κάστρο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Μαθητές και πολίτες θα συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας μέσω της εφαρμογής iNaturalist για smartphones. Το iNaturalist αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για την αναγνώριση και καταγραφή των ειδών και προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εφαρμογών, που είναι το κοινωνικό της δίκτυο (www.inaturalist.org).

    Ο εορτασμός και οι δράσεις

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πανεπιστημίου στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές των Γυμνασίων της πόλης (κατόπιν συνεννόησης με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα γίνεται ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα για το ευρύ κοινό. Παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι για τους μαθητές Γυμνασίων και από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι για το ευρύ κοινό θα λάβει χώρα ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών, με σκοπό την ολόπλευρη καλλιέργεια και το ξύπνημα των αισθήσεων και της δημιουργικότητας των πολιτών μέσα από τη βιωματική επαφή τους με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Braille). Από τις 10 έως τις 11.30 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και στο φουαγιέ μαθητές των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό θα παρακολουθήσουν μια διαδραστική παρουσίαση μουσειοσκευών και ψηφιακών μουσείων για την αειφορία από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, η οποία διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ