Η ανάδειξη της Ηπειρωτικής ευποιίας αφενός και αφετέρου η υπενθύμιση των πολιτών, ότι πολλά εμβληματικά έργα και υποδομές που ακόμη και σήμερα είναι τοπόσημα πόλεων και κομμάτι της καθημερινότητάς τους προέρχονται από τις ευεργεσίες Ηπειρωτών και άλλων αποτελεί τη βασική στόχευση της εξαιρετικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ο τίτλος αυτής της έκθεσης αρχειακού υλικού είναι «Αντίδωρο Ευποιίας. Ευεργεσία και Ευεργέτες 18ος-20ος αιώνας» και διοργανώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Κεντρική Υπηρεσία και το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στo πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων.
Η διαδρομή της έκθεσης ξεκινά από τους προεπαναστατικούς χρόνους και την Επανάσταση του 1821 και όπως επισήμανε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του ΓΑΚ Ιστορικό Μουσείο – Αρχείο Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου, βασική της επιδίωξη είναι η ανάδειξη της ουσιαστικής συμμετοχής του φαινομένου της ευεργεσίας στη διαδικασία της θεμελίωσης, της οικοδόμησης και λειτουργίας των υποδομών του 19ου και του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.
Εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, δωρεές για τον εξοπλισμό και την ενίσχυση του εθνικού στόλου, έργα για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό είναι μερικοί μόνο τομείς όπου απαντώνται ευεργετήματα.
Επίσης, ξεχωριστή ενότητα στην έκθεση ο γυναικείος ευεργετισμός και οι ευεργέτες των Ιωαννίνων που προβάλλονται σε ξεχωριστό αφιέρωμα, ενώ ο Γεώργιος Στάυρος, ιδρυτής και πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζεται μέσα από μοναδικά τεκμήρια που φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης απηύθυναν ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Αμυράς, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος της Εφορείας Γενικών Αρχείων του Κράτους, Καθηγητής Δημ. Σωτηρόπουλος και η αναπληρώτρια γεν. διευθύντρια των ΓΑΚ, Αμαλία Παππά.
«Συνεδριακό κέντρο Παν. Σουκάκος»
Ακολούθησε η τελετή ονοματοθεσίας της αίθουσας εκδηλώσεων των ΓΑΚ σε «Συνεδριακό κέντρο Παν. Σουκάκος» ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στην προσφορά του κορυφαίου Καθηγητή Ορθοπαιδικής που παρέστη στην τελετή και μίλησε συγκινημένος για την μακρόχρονη γνωριμία του με την κα Παπαδοπούλου και πως αυτή αποτέλεσε την αφορμή για τον ίδιο να πληροφορηθεί το έργο και τη σπουδαία προσωπικότητα και προσφορά του ιατρού του 19ου αιώνα από το Πωγώνι, Γεωργίου Νούλη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ