Κυριακή 19.01.2025
More

    Αντιμετωπίζοντας το ηλιόψαρο στη λίμνη πηγών Αώου

    Με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος που είχε ως επίκεντρο την παρουσία του ηλιόψαρου, στη λίμνη πηγών Αώου, την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των προβλημάτων και την πρόταση για την ανάπτυξη και εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, μία ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, στο Μέτσοβο.

    Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που είχε την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος με τη συνεργασία του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη λίμνη Αώου στοχεύει πέρα από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην αειφορική διαχείριση του οικοσυστήματος και στον περιορισμό των ξενικών ειδών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο ηλιόψαρο, ένα ξενικό είδος, που εγκαταστάθηκε την τελευταία δεκαετία στην περιοχή.

    Το ηλιόψαρο ως ξενικό είδος δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων στα υδάτινα οικοσυστήματα όπου εγκαθίσταται και λειτουργεί ως θηρευτής και ανταγωνιστής των αυτόχθονων ιχθυοπληθυσμών, βασιζόμενο στη μεγάλη αναπαραγωγική του ικανότητα.

    Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος αποτυπώθηκε η εκτιμώμενη παρουσία του ηλιόψαρου ως προς την αφθονία του στη λίμνη Αώου, αλλά προτάθηκε και μία συγκεκριμένη μεθοδολογία που μπορεί, εάν εφαρμοστεί, να οδηγήσει στη σταδιακή απομείωση του πληθυσμού, ως μία «ελεγχόμενη γενοκτονία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ημερίδα.

    Όπως τόνισε ο δρ Βιολόγος, Καθηγητής του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Κατσέλης,

    η εκρίζωση ενός ξενικού είδους, που αναπαράγεται με σχετική ευκολία, είναι μία δύσκολη υπόθεση, όμως η πιλοτική μεθοδολογία για την στοχευμένη απομείωση του πληθυσμού μπορεί να αποφέρει καρπούς.

    Ο Δημ. Μουτόπουλος, δρ Βιολόγος, αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε από την άλλη πως υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά σημάδια που επιβεβαιώνουν με μεγάλη ασφάλεια, ότι η αύξηση του πληθυσμού του ηλιόψαρου στη λίμνη Αώου, είναι μικρότερη από ότι συμβαίνει και καταγράφεται σε άλλες λίμνες, όπως στην Κερκίνη ή στη Βόλβη.

    «Ένας από τους λόγους είναι το υψόμετρο της λίμνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα του είδους, λόγω των συνθηκών και γι’ αυτό το είδος θα λέγαμε, ότι απαντάται σε μία μικρή βιομάζα στη λίμνη Αώου σε σχέση με άλλες λίμνες, όπου έχει σχεδόν επικρατήσει. Ακόμη όμως και στο κακό σενάριο, που θα μπορούσε κάτι αντίστοιχο να γίνει και εδώ, τα αποτελέσματα της πιθανής αύξησης του πληθυσμού θεωρούμε, ότι είναι διαχειρίσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παρεμβάσεις τοπικών φορέων

    Ο σύμβουλος διαχείρισης περιβάλλοντος της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Θαν. Κοράκης από την πλευρά του έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο, αλλά δύσκολο εγχείρημα, που μπορεί όμως να αποτελέσει και οδηγό αντίστοιχων παρεμβάσεων και διαχειριστικών μέτρων και σε άλλα υδάτινα οικοσυστήματα.

    Την απόλυτη αναγκαιότητα για κάθε παρέμβαση που σχεδιάζεται και μελετάται στα υδάτινα οικοσυστήματα, να υπάρχει συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, επισήμανε ο Κων,. Φρίγκας, πρόεδρος του ΑΣ Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, καθώς και υπεύθυνος της επιτροπής για τα εσωτερικά ύδατα.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ