Μη σύννομη κρίθηκε η απόφαση του Δήμου Ζίτσας για ενίσχυση των γεννήσεων, σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2006
Με μία ακατανόητη απόφαση που αφορά όμως κατ’ ουσίαν την εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής και το πώς αυτή ασκείται από το κεντρικό Κράτος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έβαλε «φρένο» στην πολιτική απόφαση του Δήμου Ζίτσας να προχωρήσει στην χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες που απέκτησαν παιδί κατά το 2024.
Ένας μικρός περιφερειακός δήμος στην Ήπειρο λαμβάνει την απόφαση να θεσπίσει ένα ελάχιστο οικονομικό βοήθημα σε οικογένειες που παρά τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αποφασίζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και εμμέσως να βάλουν και το δικό τους λιθαράκι στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Όμως, ο νομοθέτης, ακόμη και σήμερα, που η ίδια η Κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό εξακολουθεί να θεωρεί όπως και το 2006 όταν ψηφίστηκε ο Ν. 3463, ότι μόνον το Κράτος έχει δικαίωμα να ασκεί δημογραφική πολιτική και κανείς άλλος. Από τότε βέβαια έχουν περάσει 20 χρόνια με τις συνθήκες να είναι δραματικές με την υπογεννητικότητα να καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ. Αντί όμως να ενισχύονται τέτοιου είδους αποφάσεις που αποτελούν έτσι κι αλλιώς ένα μικρό βοήθημα και δε λύνουν προφανώς τα προβλήματα καμίας οικογένειας, η ίδια η Κυβέρνηση επιλέγει να «βάλει φρένο» σε κάθε τέτοια πρόθεση ενίσχυσης οικογενειών πολύ δε περισσότερο νέων ζευγαριών κατά βάση που έχουν επιλέξει να ζήσουν σε χωριά της ελληνικής περιφέρειας.
Το σκεπτικό
Η απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης βέβαια δε βασίζεται σε κάποια αυθαίρετη, δική της τεκμηρίωση, αλλά στην ίδια τη νομοθεσία και αυτό αναφέρεται και στην απάντηση που απέστειλε το υπ. Εσωτερικών προς την Αποκεντρωμένη στις 22 Απριλίου, στην οποία τονίζεται πως με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006, δεν προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες για λόγους δημογραφικής πολιτικής. «Η εν λόγω διάταξη επιτρέπει την παροχή χρηματικών βοηθημάτων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, όπως λ.χ. η αδυναμία εξασφάλισης ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης τέκνου που μόλις γεννήθηκε. Συνεπώς, για τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενίσχυσης, απαιτείται εξατομικευμένη τεκμηρίωση της ανάγκης. Η γενική επίκληση οικονομικών συνθηκών ή της υπογεννητικότητας δεν αρκεί», σημειώνεται σχετικά.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο δικό της έγγραφο επισημαίνει μετά την απάντηση του ΥΠΕΣ, ότι η «διατύπωση της απόφασης του Δήμου Ζίτσας, με την παροχή ενίσχυσης ανάλογα με τον αριθμό τέκνων και χωρίς τεκμηρίωση εξατομικευμένης ανάγκης, μετατοπίζει το σκοπό της από την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στην ενίσχυση της τεκνογονίας, πράξη που εμπίπτει στη δημογραφική πολιτική του κράτους και όχι στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, όπως ορθά υπογραμμίζεται και από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».
Πως δικαιώθηκε ο Δήμος Προσοτσάνης
Η απόφαση του Δημ. συμβουλίου Ζίτσας ανέφερε πως εγκρίνεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες των αποκεντρωμένων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ζίτσας που απέκτησαν τέκνο από την 01- 01-2024 έως την 31-12-2024 με την παρακάτω διάρθρωση:
1) Πρώτο παιδί 500 ευρώ
2) Δεύτερο παιδί 700 ευρώ
3) Τρίτο Παιδί και άνω 1000 ευρώ
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Α.Δ Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, κατά της απόφασης χωρεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρ. 152 του Κ.Δ.Κ. (Ν. 3463/2006), από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την έκδοσή της ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει από τον Δήμο Ζίτσας.
Άλλωστε, υπάρχουν ομοειδείς περιπτώσεις ανά την χώρα που οι αποφάσεις τους για οικονομική ενίσχυση οικογενειών απορρίφθηκαν με παρόμοια αιτιολογικά, όμως δικαιώθηκαν στην πορεία και από την Επιτροπή του αρ. 152 και από τα διοικητικά δικαστήρια όπου ασκήθηκαν προσφυγές. Μία τέτοια περίπτωση είναι του δήμου Προσοτσάνης Δράμας, που έλαβε το 2022, απόφαση οικονομικής ενίσχυσης των οικογενειών που αποκτούν παιδί και είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες του δήμου, με το ποσό των 1.000 ευρώ.
Η απόφαση όμως ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όμως ακολούθησαν προσφυγές και στην Επιτρ. του αρ. 152 και στα διοικητικά δικαστήρια όπου υπήρξε δικαίωση και δόθηκαν τα χρήματα.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης, έκανε γνωστό πως στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ περιλαμβάνεται διάταξη που ορίζει πως οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιχορηγούν κάθε οικογένεια με χρηματικό ποσό μέχρι 3.000 ευρώ για κάθε παιδί που αποκτά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ