Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αντιπρόταση για την ΕΒΕ με νέο αλγόριθμο για τους εισακτέους

    Κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Σύνοδο των πρυτάνεων και παρουσιάζεται αύριο στην Υπ. Παιδείας

    Η αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για το σύνολο σχεδόν των Πανεπιστημίων της χώρας, καθώς και μία εναλλακτική πρόταση που θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια, σε σχέση με τα προβλήματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συμπερασμάτων της Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, με την παρουσία της Υπ. Παιδείας κας Κεραμέως.

    Η σημερινή συζήτηση μεταξύ των Πρυτάνεων των 24 Πανεπιστημίων της χώρας ακολούθησε την αντίστοιχη των αντιπρυτάνεων που έγινε την Τρίτη και επί της ουσίας αποδέχθηκε και ενέκρινε τις προτάσεις τους για την ομαλή εξέλιξη του ερευνητικού έργου και της χρηματοδότησης, καθώς επίσης τις προτάσεις για ακαδημαϊκά θέματα και τη φοιτητική μέριμνα.

    Ωστόσο, με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί, η πλειονότητα των Πανεπιστημίων όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της Συνόδου Τρ. Αλμπάνης, έχει ήδη ξοδέψει για την κάλυψη των αναγκών αυτών το 70%-90% του ετήσιου προϋπολογισμού.

    «Έτσι, θα ζητήσουμε από την υπουργό την άμεση έκτακτη επιχορήγηση, καθώς είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια από τον επόμενο μήνα και όχι να περιμένουν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

    Νέος αλγόριθμος για τους εισακτέους

    Το ζήτημα της εφαρμογής της ΕΒΕ που προκάλεσε και αντιδράσεις αλλά κυρίως οδήγησε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των φοιτητών σε πολλά περιφερειακά Πανεπιστήμια αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να καταθέτει μία νέα πρόταση που έγινε αποδεκτή από τη Σύνοδο και θα παρουσιαστεί σήμερα στην υπουργό Παιδείας.

    Όπως εξήγησε ο κ. Αλμπάνης προτείνεται η εφαρμογή ενός νέου αλγόριθμου με βάση τον οποίο διασφαλίζεται το επίπεδο εκπαίδευσης εργαστηριακών και κλινικών τμημάτων και ταυτόχρονα ότι δε μένει μεγάλος αριθμός υποψηφίων εκτός Πανεπιστημίων.

    Με βάση τον προτεινόμενο αλγόριθμο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτείνει ώστε η αναλογία μεταξύ φοιτητών – καθηγητών που σήμερα είναι 40 προς 1, να μετατραπεί σε 25 προς 1 για τα κλινικά και εργαστηριακά τμήματα και 50 προς 1 για τα θεωρητικά.

    «Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένας ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός φοιτητών σε κάθε τμήματα, ταυτόχρονα όμως και η οικονομική του βιωσιμότητα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ