Δευτέρα 20.01.2025
More

    Απειλεί τις τομάτες ο ιός της καστανής ρυτίδωσης-Ημερίδα στην Πρέβεζα

    Την εξαιρετική επικινδυνότητα του ιού της καστανής ρυτίδωσης για τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς ανέδειξε η Ημερίδα, που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πρέβεζα η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πρέβεζας και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

    Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στους τρόπους πρόληψης, καλώντας τους παραγωγούς να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ υπογράμμισαν πως σε κάθε περίπτωση αν οι παραγωγοί διαπιστώσουν ότι κάτι συμβαίνει στα φυτά τους , θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες.

    Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζα, Χαράλαμπος Πάνης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ιωάννης Αυγέρης και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πρέβεζας, Γρηγόρης Κουμπής εκ μέρους του Δημάρχου Πρέβεζας.

    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Πρέβεζας, Αναστάσιος Γάτσιος, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση για τα γενικότερα θέματα της φυτοϋγείας στη χώρα μας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των φυτών από την ολοένα και αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του διεθνούς εμπορίου.

    Ο κ. Γάτσιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την πρόληψη της εισαγωγής και της μετάδοσης νέων παθογόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας, καθώς και την υποχρέωση των παραγωγών να προμηθεύονται φυτά πιστοποιημένα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια.

    «Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλαβε το τεράστιο πρόβλημα που αναδύεται στο θέμα της φυτοϋγείας, στο θέμα της μεταφοράς των παθογόνων και δίνει περισσότερη έμφαση στα φυτά και ιδιαίτερα στα φυτειοδιαβατήρια. Είμαστε σίγουροι ότι αν έχουμε τα φυτοϋγεινομικά διαβατήρια τα φυτά μας είναι καθαρά; όχι, σιγουριά στην αγροτική παραγωγή, σιγουριά όταν έχεις να κάνεις με ζωντανούς οργανισμούς δεν υπάρχει, δεν υπάρχει εγγύηση. Υπάρχουν ποσοστά και αγοράζοντας φυτά απιστοποίητα και ανεξέλεγκτα το ποσοστό αυξάνεται δραματικά. Αγοράζοντας ελεγμένο υλικό από ελεγμένα φυτώρια το ποσοστό να πάθει κάποιος κάποια ζημιά μειώνεται. Ο παραγωγός είναι συνυπεύθυνος και οφείλει να ζητάει τα φυτοϋγεινομικα διαβατήρια τα οποία δεν πρέπει απλά να είναι ένα χαρτί το οποίο ταξιδεύει ταχυδρομικά με ένα τιμολόγιο, θα πρέπει να είναι προσκολλημένο πάνω στο φυτό, χαρτοκιβώτιο είναι αυτό, δίσκος σποράς, ό,τι και αν είναι πρέπει να είναι προσκολλημένο, τότε είναι έγκυρο. Θα πρέπει ο παραγωγός να ζητάει να μπαίνει το φυτοϋγεινομικό διαβατήριο και να το κρατάει για ένα χρόνο σε ένα φάκελο ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει επιτυχώς η καλλιέργειά του. Ο παραγωγός λοιπόν είναι συνυπεύθυνος σε αυτό, ένας παραγωγός που έχει προμηθευτεί φυτά ανεξέλεγκτα έχει κομμάτι της ευθύνης για τη μετάδοση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γάτσιος, ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Καθηγητής Ιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κατής.

    «Αν με ρωτήσετε αν κινδυνεύει η Πρέβεζα θα σας πω ότι όλοι κινδυνεύουμε. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και συνεπώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι αν ο παραγωγός δει φυτά τα οποία του φαίνονται περίεργα για οποιοδήποτε λόγο καλό θα είναι να αποτανθεί σε ένα συνάδελφο και αν ο συνάδελφος νομίζει ότι μοιάζουν με τον καινούργιο ιό ή ακόμη και αν δεν είναι σίγουρος για το τί ακριβώς είναι, πρέπει να αποτανθεί σε ένα από τα εργαστήρια και να στείλει δείγματα. Αλλά πάντως μην το καθυστερήσετε γιατί μετά θα χάσουμε ολόκληρες περιοχές και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατής θέλοντας να θορυβήσει και να προετοιμάσει τους παραγωγούς της περιοχής για έναν ιό ο οποίος μπορεί να άργησε να φτάσει στην Ελλάδα (εμφανίστηκε στο Ισραήλ από το 2014) ωστόσο έχει εμφανιστεί στην Κρήτη και στα Φιλιατρά.

    Ο κ. Κατής παρουσίασε όλα τα δεδομένα σχετικά με τη νέα και πολύ επικίνδυνη ίωση της τομάτας, τον ιό της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV), επισημαίνοντας πως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη ανθεκτικότητα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και ο τρόπος μετάδοσης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εύκολος και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο ToBRFV ανήκει σε μία ομάδα ιών οι οποίοι μεταδίδονται μηχανικά, με φυτικό εκχύλισμα, και αυτό τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο.

    O ToBRFV μπορεί να μεταδοθεί:

    α) Με το σπόρο και τα μολυσμένα σπορόφυτα

    β) Με τους καλλιεργητικούς χειρισμούς αυτών που εργάζονται μέσα στο θερμοκήπιο

    γ) Με τους βομβίνους που χρησιμοποιούνται για την επικονίαση των φυτών

    δ)Με τα φυτικά υπολείμματα

    Καθώς δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, αλλά ούτε και ανθεκτικά υβρίδια-ποικιλίες (προς το παρόν τουλάχιστον) η αντιμετώπισή του γίνεται μόνο με προληπτικά μέτρα. Για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού συνιστώνται τα ακόλουθα:

    α) Χρήση πιστοποιημένου σπόρου και πιστοποιημένων φυτών με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια. Ήδη όλες οι εταιρείες σποροπαραγωγής προχωρούν πλέον σε παραγωγή απολυμασμένου σπόρου ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους προσβολής από τον ιό.

    β) Χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής στο θερμοκήπιο, όπως χρήση γαντιών, απολύμανση των χεριών και των εργαλείων, χρήση απολυμαντικών ταπέτων στις εισόδους των θερμοκηπίων κλπ.

    γ) Με την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων άμεση αποστολή δειγμάτων στα αρμόδια εργαστήρια για την ταυτοποίηση του ιού, και καταστροφή με καύση όλων των ύποπτων φυτών

    δ) Σε καλλιέργειες που έχουν ήδη προσβληθεί θα πρέπει να γίνει προσεκτική καταστροφή των φυτικών υπολειμμάτων, απολύμανση του θερμοκηπίου και του εδάφους και να μην καλλιεργηθεί πάλι τομάτα για τα επόμενα 2 χρόνια.

    Μετά το τέλος της παρουσίασης του κ. Κατή ακολούθησε συζήτηση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ