Κυριακή 19.01.2025
More

    Μείωση της χρήσης ηρωίνης, αύξηση της κάνναβης

    Τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για το 2022 για τις εξαρτήσεις και συγκρίσεις σε βάθος δεκαετίας

    Ένα ευχάριστο, αλλά και περισσότερα δυσάρεστα νέα, προκύπτουν μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση των στοιχείων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος για τις περιπτώσεις των ατόμων που απευθύνθηκαν ζητώντας βοήθεια το 2022 στις δομές του στην Ήπειρο, αλλά κυρίως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά το 2013.

    Μία δεκαετία μετά, η σύγκριση αυτών των στοιχείων φανερώνει τις ποιοτικές διαφορές στη χρήση των ναρκωτικών και άλλων ουσιών, ενώ εμφανίζονται πλέον μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με την εξάρτηση από τον τζόγο ή το διαδίκτυο, κάτι που πριν από μια δεκαετία καταγράφονταν με ελάχιστα ποσοστά στις ίδιες έρευνες.

    Το θετικό που προκύπτει όπως ανέφερε ο Γιάννης Παπαχρήστου, επιστημονικώς υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος είναι η εντυπωσιακή μείωση των ποσοστών χρήσης ηρωίνης, που από το 2013 και το 54% ως κύρια ουσία κατάχρησης, το 2022 έπεσε στο 33% ενώ το 2007 την πρώτη χρονιά που το ΚΕΘΕΑ είχε έρθει στην Ήπειρο, το ποσοστό αυτό έφτανε το 85%.

    Μέσα όμως από το θετικό αυτό μήνυμα για τη μείωση της χρήσης ηρωίνης τουλάχιστον από τα άτομα που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ, προκύπτουν και τα περισσότερο δυσάρεστα και ανησυχητικά, καθώς αντίστοιχα το ίδιο διάστημα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στο ποσοστό χρήσης κάνναβης και συνθετικών κανναβοειδών που φτάνει στο 34,5%  και ακόμη πιο μεγάλη αύξηση στη χρήση χαπιών που από το 1,8% το 2013 έχει εκτοξευτεί στο 14,9% ως πρώτη ουσία χρήσης στην εφηβική ηλικία.

    Στους έφηβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης καθώς αναφέρεται ως τέτοια από τα οκτώ στα δέκα άτομα.

    Μιλώντας για τα ποιοτικά στοιχεία της καταγραφής ο κ. Παπαχρήστου τόνισε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται μείωση στη χρήση ηρωίνης και αύξηση στη χρήση χαπιών και κάνναβης είναι ο οικονομικός, αλλά επίσης και το ότι κάποια από τα χάπια συνταγογραφούνται, επομένως μπορούν να τα βρουν σχετικά πιο εύκολα.

    «Στις ΗΠΑ η πρώτη αιτία θανάτου στους νέους είναι πλέον η χρήση συνταγογραφούμενων χαπιών και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.

    Ένας δεύτερος λόγος για την αύξηση στη χρήση κάνναβης, μπορεί να είναι όπως τόνισε, η εξέλιξη της συζήτησης στη χώρα μας για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και η αντίληψη που έχει προκληθεί στην κοινωνία και στους γονείς, ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση ούτε και σοβαρά προβλήματα υγείας. «Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως η χρήση κάνναβης μεταβάλλει τη διάθεση, την αντίληψη και το συναίσθημα του χρήστη, επομένως δεν υπάρχει κανείς λόγος να κάνουμε εκπτώσεις. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή επίσης για την προσέγγιση της φαρμακευτικής ή της ψυχαγωγικής κάνναβης, γιατί επίσης δημιουργεί διαφορετικές αντιλήψεις στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.

    Το προφίλ των χρηστών στην Ήπειρο

    Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος υποστήριξε το 2022 στις τρεις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων συνολικά 974 άτομα, εξαρτημένους και γονείς. Από αυτά τα 271 άτομα αφορούσαν στη χρήση ναρκωτικών, 98 εξάρτηση από το αλκοόλ, 102 από τον τζόγο και το διαδίκτυο και 503 περιπτώσεις ατόμων από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι).

    Οι τρεις Κινητές Μονάδες στις τρεις Περιφέρειες πραγματοποίησαν 410 εξορμήσεις και ήρθαν σε επαφή με επιπλέον 249 εξαρτημένους και υλοποιήσαν δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε 5455 άτομα.

    Το προφίλ των 271 ατόμων που έκαναν χρήση ναρκωτικών και απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ στις τρεις Περιφέρειες έχει ως εξής:

    Άνδρες 88,5%, γυναίκες 11,5%. Μέση ηλικία προσέλευσης τα 34,3 έτη, ενώ το 2013 ήταν τα 32 έτη.

    Ξένη υπηκοότητα: 9,7% έναντι 4,9% το 2013

    Εργασιακή κατάσταση: Σταθερή εργασία το 42,4% ενώ το 2013 ήταν 19%, Άνεργοι το 32,9%

    Απόφοιτοι Δημοτικού το 10,1%

    Απόφοιτοι Γυμνασίου το 23,4%

    Απόφοιτοι Λυκείου το 49,4%

    Ουσία έναρξης χρήσης:

    • Κάνναβη το 63,9% ενώ το 2013 ήταν το 85%
    • Ηρωίνη το 4,7%
    • Κοκαΐνη το 2,4%

    Κύρια ουσία κατάχρησης:

    • Ηρωίνη 33,3%
    • Κοκαΐνη 4,6%
    • Χάπια 14,9%
    • Κάνναβη 34,5%

    Τρόπος χρήσης κύριας ουσίας:

    • Ένεση 18,5%
    • Μύτη 26,6%
    • Κάπνισμα 40,5%
    • Βρώση/πόση 14,5%

    Τρόπος χρήσης ηρωίνης:

    • Ένεση 39,7%
    • Μύτη 55%
    • Κάπνισμα 5,2%

    Νομικά θέματα:

    • Καταδίκη το 51,8%
    • Φυλάκιση το 28,9%
    • Νομική εκκρεμότητα το 51,8%

    «Στην περιοχή μας χρειάζεται να δείξουμε μετά από 16 χρόνια παρουσίας ότι ως κοινωνία διαθέτουμε την κεκτημένη εμπειρία και ωριμότητα ώστε να εστιάζουμε στην εξάρτηση και όχι στις ουσίες, στις αιτίες και όχι στα συμπτώματα, στη θεραπευτική υποστήριξη και όχι στην καταστολή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι στις ηθικολογικές κρίσεις και τέλος στην αποδοχή και στην αλληλεγγύη και όχι στο στιγματισμό και στην  περιθωριοποίηση», τόνισε ο κ. Παπαχρήστου.

    «Πάμε μαζί»

    Ο κ. Παπαχρήστου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και την καμπάνια του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος με σύνθημα «πάμε μαζί» για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

    «Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαμβάνεται και θεραπεύεται για αυτό «πάμε μαζί» για δημόσιες, δωρεάν προσβάσιμες σε όλους και ποιοτικές υπηρεσίες, πρόληψη και θεραπεία που σέβονται τις ανάγκες τη φωνή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε.

    Η καμπάνια «πάμε μαζί» πλαισιώνεται από ανοιχτές εκδηλώσεις του Προγράμματος στις τρεις Περιφέρειες (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων). Συγκεκριμένα έγιναν και γίνονται εκδηλώσεις σε Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ