Παρασκευή 19.04.2024
More

    ΑΡΠΗ: «Το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα να είναι έργο βιώσιμο»

    Απόψεις, σκέψεις και ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα κατέθεσε η παρατάξη «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα».

    Όπως αναλυτικά αναφέρει:

    Για την πόλη των Ιωαννίνων το πάρκο Πυρσινέλλα είναι πρώτον ξεκάθαρα πια ιδιοκτησία του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος μέσω του τμήματος κληροδοτημάτων το αξιοποιεί, το συντηρεί και το διαχειρίζεται προς όφελος των δημοτών και δεύτερον δύο γεωτεμάχια φυσικού χώρου εντός δομημένων περιοχών.

    Η έλλειψη ικανοποιητικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης στη μελέτη μας υποχρεώνει σε ερωτήματα που αφορούν την σκοπιμότητα και βιωσιμότητα των προτάσεων, την διαδικασία εκπόνησης της ανάπλασης και τέλος αυτόν καθ’ αυτόν τον σχεδιασμό:

    1. Το πάρκο Πυρσινέλλα γνώρισε στιγμές ακμής στο παρελθόν και παρακμής τα τελευταία χρόνια (εγκατάλειψης κατά την μελέτη) ασχέτως από το αν εξακολουθεί η λειτουργία των γηπέδων τένις, αν κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις που οφείλονται σε πρωτοβουλίες φορέων κι αν είναι επισκέψιμο για διάφορους λόγους.
      Το πρώτο ερώτημα είναι ποιοι παράγοντες (εκτός της διαμάχης Δήμου και ελληνικού δημοσίου) επέδρασαν στην παρακμή του πάρκου και πως ο Δήμος σκέφτεται να αποδράσει από την επιρροή τους;

    2. Το μεγάλο ενδιαφέρον πάρκων, κήπων και ελεύθερων χώρων πρασίνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετίζεται με τα οικονομικά των Δήμων, που επιτρέπουν την συντήρηση, διατήρηση, ανανέωση και ανακαίνιση του φυσικού και δομημένου τους χώρου, καθώς και την αυξανόμενη ανάγκη των πολιτών (γηγενών και τουριστών) για ύπαρξη και ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.
    Το δεύτερο ερώτημα είναι πως ο Δήμος θα συντηρεί, θα ελέγχει, θα ανανεώνει την κατάσταση του πάρκου και πως θα το διαχειρίζεται;

    3. Συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει και αποδίδει χρήσεις μόνο στο προς ανατολάς της εθνικής οδού γεωτεμάχιο, ενώ το πάρκο συναποτελείται και με εκείνο προς δυσμάς φτάνοντας τα 270 στρέμματα.
    Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε γιατί δεν περιλαμβάνεται και στην μελέτη και το δυτικό γεωτεμάχιο, καθώς και ο τρόπος σύνδεσης των δύο τμημάτων;

    4. Βορείως του πάρκου σε πλήρη γειτνίαση με αυτό υπάρχει ο χώρος, του πρώην στρατοπέδου Βελισαρίου, ανοιχτός χώρος με πρόβλεψη από το ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης των Ιωαννίνων για Μητροπολιτικό Πάρκο.

    Γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσης των δύο χώρων;

    5. Διαχρονικά το πάρκο αφορούσε σε τμήματα του πληθυσμού που έφταναν εκεί κυρίως χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο. Όμως, ούτε όλος ο πληθυσμός διαθέτει αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή, για περιβαλλοντικές πρακτικές, η μετάβαση στο πάρκο και η προβολή της με πυκνή αστική συγκοινωνία (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως μετακίνηση με ποδήλατο.
    Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της πόλης και των αναγκών του, ο Δήμος τι προτίθεται να πράξει για την μετακίνηση προς το πάρκο; Θα κινηθεί στην κατεύθυνση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς;

    6. Ιστορικά στο πάρκο αποδόθηκαν χρήσεις (αναψυκτήριο, εστιατόριο, παιδική χαρά) που κάλυπταν ανάγκες των πολιτών σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης της πόλης (οικονομικής, πληθυσμιακής, γεωγραφικής). Στη συνέχεια κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας έκαναν χρήση των γηπέδων τένις και των φυσικών διαδρομών και σταδιακά έγινε χρήση του φυσικού περιβάλλοντος για διάφορες εκδηλώσεις (συναυλίες, πολιτικό φεστιβάλ ΚΝΕ, δρόμοι ανώμαλου εδάφους).

    Σήμερα, εκτός από τις προαναφερθείσες χρήσεις, αλλά και τις προτεινόμενες στην μελέτη, μήπως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες που θα έπρεπε να καλυφθούν και αν υπήρξαν προτάσεις να αιτιολογηθεί γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη ή απορρίφθηκαν;

    Πρόχειρα αναφερόμαστε σε υπαίθριο κινηματογράφο, επιδαπέδια παιχνίδια, χώροι με τραπέζια και πάγκους για πικ-νικ κ.τ.λ.

    7. Σε σχέση με το προηγούμενο σημείο τίθεται το ερώτημα με ποιους φορείς έχει συνομιλήσει η ομάδα των μελετητών προκειμένου να διερευνήσει τις ανάγκες των κατοίκων, όπως μπορούν να διατυπωθούν από τους φορείς τους, γεγονός που έγινε με την αμερικάνικη γεωργική σχολή, όπου κατόπιν του ενδιαφέροντός της (για μελλοντική αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα) στα πλαίσια του εκπαιδευτικού της έργου θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης η παλιά ξύλινη αποθήκη και προτείνεται επιπλέον η ανάπτυξη εκπαιδευτικών κήπων πράγμα που φαντάζει υπερβολή καθώς το υπό συζήτηση σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την λίμνη Παμβώτιδα καθορίζει ολόκληρο περιβαλλοντικό πάρκο.

    8. Η ανακαίνιση – επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να συνοδευτεί με αλλαγή χρήσης κάποιων κτιρίων εξ’ αυτών (όπως ήδη έγινε με την ξύλινη αποθήκη), που θα μπορούσαν να στεγάσουν δημοτικές υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη της δημοτικής πινακοθήκης να στεγάσει τον όγκο των εκθεμάτων της και σε άλλο κτίριο, αυτό του εστιατορίου λέμε εμείς, όπου με την χωροθέτηση υπαίθριας γλυπτοθήκης θα μπορούσε ο χώρος των πολιτιστικών εγκαταστάσεων να πάρει έναν καινοτόμο χαρακτήρα. Όσο για το ισόγειο του κτιρίου θα μπορούσε να αποτελέσει το καφέ – πωλητήριο της πινακοθήκης. Η διαχείριση δε της γλυπτοθήκης ή και του χώρου υπαιθρίων εκθέσεων θα μπορούσε να γίνει σε συνδιαχείριση με την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    9. Τα γήπεδα θα διαθέτουν χώρους και τι τύπου για θεατές και από ποιόν θα διαχειρίζονται (συντήρηση και λειτουργία);

    10. Δημόσια WC και βρύσες που και πόσα θα υπάρχουν;

    11. Εγκαταστάσεις για ΑμεΑ (WC, ράμπα, ασανσέρ στο κτίριο);

    Καταλήγοντας είναι πολύ σημαντικό ο σχεδιασμός των προτεινόμενων παρεμβάσεων να λάβει υπ’ όψιν τη βιωσιμότητα του συνόλου του έργου και κατά τη λειτουργία και κατά τη συντήρησή του, εις τρόπον ώστε να είναι μια δικλείδα ασφαλείας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ