Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων ΠΟΠ, όπως είναι η φέτα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής.
Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισήγαγε στη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί αρκετές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η περιφερειακή αρχή και προσωπικά ο Αλ. Καχριμάνης, ώστε να αντιμετωπιστεί στη σωστή του βάση, το μείζον θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Ο κ. Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε ιδιαίτερα την αυστηροποίηση των ποινών, όπως επίσης στάθηκε στις διασταυρώσεις που προβλέπονται και θα γίνονται στον τομέα των κτηνοτροφικών προϊόντων, της αβγοπαραγωγής, του μελιού, του ελαιολάδου κ.α., με τις οποίες θα αλλάξει προς το θετικό η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα.
Αναφέρθηκε ακόμη εκτενώς και στις λύσεις που δίνονται με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος για καλλιεργήσιμες στο παρελθόν εκτάσεις που με τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίστηκαν δάση ή δασικές.
Θετικοί με επιφυλάξεις
Ο Γ. Ζάψας έκανε λόγο για απόλυτη ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, με επιμέρισε αναφορές όμως στις περιφέρειες της χώρας. Χαρακτήρισε ακόμη ελλιπή, την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε διάφορα επίπεδα, κάτι που αποδεικνύεται, όπως ανέφερε και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο Σπ. Ριζόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι πράγματι οι ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρές, δεν έδειξε όμως και τόσο βέβαιος ότι θα εφαρμοστούν κιόλας, επικαλούμενος αντίστοιχα παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού.
Ο Χ. Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος όλον» στάθηκε περισσότερο στην τεράστια μείωση της ζήτησης στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που σε ποσοστό 70% της ελληνικής παραγωγής, αναφέρεται στις επιχειρήσεις της Ηπείρου.
Ο Γ. Πρέντζας από τη Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις δυνατότητες που έχουν μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην αγροτική παραγωγή. Νικ. Ζήκος, Κων. Νουτσόπουλος και Κων. Αναγνώστου πρότειναν μεταξύ άλλων την κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων από το κράτος, μειώσεις σε ΦΠΑ, πετρέλαιο, τιμολόγια ρεύματος και άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Επιμέρους ζητήματα
Ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ακόμη, ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η επίλυση του προβλήματος των οφειλών των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, μέσω χαμηλότοκου δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχει καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία. Ήδη έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μ Βορίδη, Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και απομένει η υπογραφή της από τον υφ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.
Από την περιφέρεια Ηπείρου έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα αντλιοστάσια, για αλλαγές σε αντλίες και δίκτυα, ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες.
Ενημέρωσε επίσης τους περιφερειακούς συμβούλους για δράσεις που έχουν αναληφθεί εκ μέρους της περιφέρειας για τη στήριξη όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα, ήτοι της πτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας, της αλιείας, των ιχθυοκαλλιεργειών, των κηπευτικών κλπ, αλλά και σε πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως της δημιουργίας αγοράς παραγωγών, κέντρου αναπαραγωγής τοπικών φυλών, της προστασία του φυτικού κεφαλαίου όπως καστανιάς, για τα αρωματικά φυτά (Primula κ.α), για την πιστοποίηση προϊόντων, για εξεύρεση για ασθένειες της πορτοκαλιάς, της ντομάτας κ.α.
Ψήφισμα για την πρώτη κατοικία
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εκτενή συζήτηση αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ