Σε εργασιακούς χώρους το Εργατικό Κέντρο
Μαζικό χαρακτήρα και διάσταση έστω στο επίπεδο της συμμετοχής στην απεργία, καθώς η φυσική παρουσία είναι δύσκολο, λόγω των συνθηκών, να επιτευχθεί, επιχειρούν να προσδώσουν τα συνδικαλιστικά σωματεία στην αυριανή πανεργατική και δημοσιοϋπαλληλική απεργία.
Οι συνθήκες της πανδημίας αφενός και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην επέτειο του Πολυτεχνείου αφετέρου, επανακαθορίζουν τη στάση εργατικών και συνδικαλιστικών σωματείων και φορέων και είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε απεργιακή κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων δεν θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Κουρμανιό, αλλά αντιπροσωπείες του θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις σε εργασιακούς χώρους, ενώ στις 12.00 θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση των υγειονομικών στο ΠΓΝΙ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΙ Νικ. Έξαρχος, η αποφασιστική στάση των συνδικάτων στις 17 Νοεμβρίου έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της παρά το όργιο καταστολής. Την ώρα που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, που τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει, που οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες, που η μεγαλοεργοδοσία με την κάλυψη της κυβέρνησης αποκρύπτει κρούσματα και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, αυτή την ώρα επέλεξε η κυβέρνηση, για να ξεδιπλώσει την νέα αντεργατική επίθεση που της επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για τα κέρδη τους», ανέφερε ο κ. Έξαρχος. Τα αιτήματα του ΕΚΙ αντιτίθενται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που φέρνουν, όπως ανέφερε: τη 10ωρη εργασία, την εργασία από το πρωί ως το βράδυ με 200€ μισθό, τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Το ΕΚΙ διεκδικεί επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δωρεάν τεστ για όλους, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και άλλα.
Στους δήμους
Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία απευθύνει και η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, με την πρόεδρο του ΔΣ Τίνα Ζέκα, να κάνει λόγο για μία από τις κρισιμότερες απεργιακές μάχες των τελευταίων ετών.
Το νομοσχέδιο βάζει μπουρλότο στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων. Μιλάμε για τις ανατροπές του αιώνα, αφού καταργείται και διά νόμου το 8ωρο και νομιμοποιείται η 10ωρη εργασία. Το νομοσχέδιο φέρνει τις απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές. Επίσης, νέες μειώσεις στους μισθούς, ενώ ήδη έχει θεσμοθετηθεί μισθός των 200 ευρώ, στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Αν δεν συναντήσει εμπόδια η καθιέρωση αυτής της ζούγκλας σήμερα, θα είναι απείρως πιο δύσκολο να εμποδιστεί η εφαρμογή της από την εργοδοσία αύριο. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να καταργήσει την απεργία, ειδικά στο Δημόσιο και σε κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους, ενώ οι εργαζόμενοι που περιφρουρούν την απεργιακή τους κινητοποίηση θα τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.
Οι αποφάσεις συνολικά και ειδικά για τις απεργίες απαιτεί η κυβέρνηση, να λαμβάνονται με τους εργαζόμενους απομονωμένους τον έναν από τον άλλον, να πατούν ένα κουμπί από το σπίτι τους, ίσως και υπό την «επίβλεψη» της διοίκησης. Η ίδια κυβέρνηση που απαιτεί το 50+1% για την προκήρυξη απεργίας, εμφανίστηκε κατενθουσιασμένη με το 5% της συμμετοχής στα Υπηρεσιακά και εξήγγειλε ότι θα επεκτείνει σε ολόκληρο το Δημόσιο την ηλεκτρονική ψηφοφορία», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζέκα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρ. Μεντής από το ΔΣ του Συλλόγου που στάθηκε στην κρίσιμη μάχη για να το εργατικό κίνημα απέναντι σε όσους επιδιώκουν να καταργήσουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ