Σάββατο 12.04.2025
More

    Χαμηλοί τόνοι για να «ανοίξουν» κι άλλες θέσεις

    Διαπραγματεύσεις της ΚΕΔΕ με το υπ. Εργασίας και την ΔΥΠΑ για να δοθούν 1.500 ακόμη θέσεις απασχόλησης ανέργων 55-74 ετών στην αυτοδιοίκηση

    Η πρώτη παρέμβαση της Κυβέρνησης με την απόφαση να «ανοίξουν» 1.000 ακόμη θέσεις απασχόλησης ανέργων για τους φορείς της αυτοδιοίκησης και η καλή διάθεση που υπάρχει για το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημα για άλλες 1.500 θέσεις στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ είχε ως συνέπεια, οι δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ να ρίξουν τους τόνους της αντίδρασής τους σε όσα έγιναν πριν από δύο εβδομάδες με το «κλείσιμο» του προγράμματος. Παρά το γεγονός πως – όπως είχε αναφέρει αποκλειστικά στο ITV ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπυρ. Πρωτοψάλτης, το πρόγραμμα μπορεί να είναι όντως επιτυχημένο αλλά επίσης είναι και ένα από τα πλέον ακριβά για τον κρατικό προϋπολογισμό – αποφασίστηκε η επέκταση κατά 1.000 θέσεις για την αυτοδιοίκηση, αυτό δε μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

    Έτσι, όπως ανέφερε από τα Ιωάννινα, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αγρινίου Γεώρ. Παπαναστασίου, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, οι δήμοι επιδιώκουν να προστεθούν άλλες 1.500 θέσεις ώστε τα περισσότερα κενά να αντιμετωπιστούν. Επέμεινε δε, για την αξιοποίηση του προγράμματος ειδικά για τους δήμους που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το έλλειμμα προσωπικού όπως όμως και για τον κοινωνικό του χαρακτήρα. «Είναι πρωτίστως κοινωνικό το ζήτημα γιατί μία μεγάλη ομάδα ανέργων που χρειάζονται κάποια ένσημα για τη σύνταξή τους, βρίσκουν δουλειά κα παράλληλα βοηθούν τους δήμους να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες στο προσωπικό. Είπαμε εξαρχής και επιμένουμε σε αυτό, ότι οι 6.000 θέσεις δεν είναι αρκετές ούτε αν ήταν μόνο για την αυτοδιοίκηση. Εδώ όμως έγινε το λάθος και συμμετείχαν και οι φορείς του δημοσίου αυτοτελώς, με συνέπεια μόλις άνοιξε το πρόγραμμα να δηλώσει το υπ. Υγείας μερικές εκατοντάδες θέσεις, άλλες τόσες να κλείσει το υπ. Εργασίας και ούτω καθεξής ενώ οι δήμοι έπρεπε ο καθένας μόνος του να υποβάλλει πρόταση. Είναι θετικό ότι υπήρξε μία πρώτη αύξηση του αριθμού των ανέργων, κατά 1.000 άτομα και ζητάμε να υπάρξουν τουλάχιστον άλλες 1.500 θέσεις μόνο για την αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου.

    Ενστάσεις για το πρόγραμμα «Μαρ. Γιαννάκου»

    Ένα δεύτερο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ την Πέμπτη είχε να κάνει με το πρόγραμμα σχολικής στέγης «Μαρ. Γιαννάκου» που παραδόξως δεν υλοποιείται από το υπ. Εσωτερικών και τους δήμους, αλλά από το υπ. Υποδομών μέσω της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» με τη συνεργασία των διευθύνσεων εκπαίδευσης. «Είναι ανήκουστο οι δήμοι να έχουν την αρμοδιότητα συντήρησης των σχολικών μονάδων και ένα τέτοιο πρόγραμμα να το υλοποιούν οι «Κτιριακές Υποδομές» με το υπ. Υποδομών, χωρίς καν την ενημέρωση και τη συνεργασία των δήμων. Κάθε χρόνο οι δήμοι λαμβάνουν χρήματα από τη ΣΑΤΑ για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών. Ποιος ο λόγος να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή τους; Εκτιμώ, ότι δε θα μπορέσει καν να προχωρήσει το πρόγραμμα», τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

    Επιμένουν στην κατάργηση του τέλους ταφής

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη στο μεταξύ και προβλέπει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του τέλους ταφής, είναι σίγουρα καλύτερο από την επιβολή του με την αρχική μορφή, αλλά δε σημαίνει κιόλας, ότι οι δήμοι το θεωρούν και δίκαιο. Έτσι, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η ΚΕΔΕ επιμένει στην κατάργηση του τέλους ταφής, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι και το ΣτΕ θα δικαιώσει τους δήμους στην προσφυγή τους. «Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει τελικά το τέλος ταφής, εμείς λέμε, ότι αυτό τελικά θα το πληρώσει ο πολίτης ως ανταποδοτική υπηρεσία. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην κατάργησή του, γιατί πέραν των άλλων επιβλήθηκε για να καλύψει διαχρονικές αδυναμίες και λάθη όλων των Κυβερνήσεων. Δεν παραβλέπουμε τη θετική διάσταση που είναι η επιστροφή πόρων στους δήμους που είχαν παρακρατηθεί έναντι του τέλους ταφής, όμως ζητάμε από το ΥΠΕΣ και τον υπουργό κ. Λιβάνιο να αναθεωρήσουν τη στάση τους», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ