Την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τις απαντήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ και των Δασικών Υπηρεσιών περιμένει το ΥΠΕΝ για τις εργασίες στο Γράμμο
Αναπάντητα έμειναν προς το παρόν τουλάχιστον τα βασικά ερωτήματα που έθεσε με την επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σκυλακάκη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης, σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης της βατότητας της προϋπάρχουσας οδού στο Γράμμο όπως αναφέρει η Περιφέρεια ή της διάνοιξης ενός νέου δρόμου, όπως είναι η άποψη και εκτίμηση εκείνων που διαμαρτύρονται εξαρχής.
Η ερώτηση του κ. Τσίμαρη συζητήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη να αναλαμβάνει την ευθύνη της απάντησης, χωρίς όμως να απαντήσει, αλλά να παραπέμψει στο επόμενο διάστημα και στην ολοκλήρωση των αυτοψιών που θα ακολουθήσουν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ο κ. Σκυλακάκης ωστόσο στη δευτερολογία του, ανέφερε κάτι σημαντικό που είναι ότι ούτε σε κεντρικό ούτε και σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο υπήρξε υποβολή αιτήματος αδειοδότησης των εργασιών, χωρίς όμως και να απαντά στο αν κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό ή όχι.
Ήδη πάντως όπως ανέφερε, έγιναν δύο αυτοψίες από στελέχη υπηρεσιών του ΟΦΥΠΕΚΑ από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και των Δασικών Υπηρεσιών και δόθηκε εντολή για αυτοψία και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που θα γίνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένεται και η κρίση της Δικαιοσύνης, σχετικά με την προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης που έχει διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Το αποτέλεσμα των αυτοψιών πάντως δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ούτε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Οι δευτερολογίες
Ο κ. Τσίμαρης επανήλθε, επικρίνοντας τον κ. Σκυλακάκη, ότι επιλέγει να υπεκφύγει αντί να δώσει απαντήσεις και κυρίως στο βασικό ερώτημα, εάν για τέτοιου είδους εργασίες απαιτείται συγκεκριμένη αδειοδότηση με βάση το Ν. 4014/2011 που αναφέρεται στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
«Είναι σαφές νομίζω από αυτά που είπα ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα είτε στις κεντρικές υπηρεσίες είτε στις Δασικές Υπηρεσίες για αδειοδότηση. Το σημαντικό ερώτημα ωστόσο και αυτό που θα περιμένουμε να μας απαντήσουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Δικαιοσύνη, είναι ποια ακριβώς είναι η φύση του συγκεκριμένου έργου και τι εξυπηρετεί. Πριν όμως ολοκληρωθούν οι αυτοψίες, δε μπορούμε να έχουμε απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
«Δεν απαιτείται άδεια» λέει το ΓΕΣ
Έτσι και μετά την απάντηση του κ. Σκυλακάκη στη Βουλή, μέχρι στιγμής η μόνη επίσημη απάντηση είναι αυτή που παρουσίασε η «Ε» την περασμένη εβδομάδα και προέρχεται από τη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης του ΓΕΣ η οποία απάντησε στο αίτημα του ΟΦΥΠΕΚΑ που ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τη διάνοιξη του δρόμου στο Γράμμο.
Στην απάντησή της η Στρατιωτική Διεύθυνση παρέχει τη διαβεβαίωση πως οι εργασίες για τη διάνοιξη του προϋπάρχοντος δρόμου στο Γράμμο εξυπηρετούν και σκοπούς Εθνικής Άμυνας και για το λόγο αυτό εξαιρούνται των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του Στρατού, η δραστηριότητα αυτή δεν έχει την τεχνική υπόσταση του έργου «…όπως νοείται το αποτέλεσμα ενός συνόλου δομικών εργασιών ή εργασιών μηχανικού, το οποίο επαρκεί καθαυτό για την επιτέλεση οικονομικής ή τεχνικής λειτουργίας».
Επίσης η υπηρεσία του Στρατού αναφέρει πως ο δρόμος είχε διανοιχθεί από το 1948 και επί αυτού έγιναν εργασίες συντήρησης κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων προς την τοπική κοινωνία.
Προστίθεται ακόμη ότι η συντήρηση του δρομολογίου πέραν του αυτονόητου οφέλους για τους κατοίκους θα εξυπηρετεί και σκοπούς Εθνικής Άμυνας καθώς καθίσταται εφικτή η σύνδεση στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και η εκτέλεση περιπόλων πυρασφάλειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ