Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις διοικήσεις των Τμημάτων, να «βάλουν νερό στο κρασί» τους και να εφαρμόσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιορίσουν τις απώλειες του φοιτητικού πληθυσμού, απευθύνει το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
Πέρασε ένας χρόνος ακριβώς από την δημόσια ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και την απώλεια 1.000 και πλέον φοιτητών από το Πανεπιστήμιο, προειδοποιώντας για εξελίξεις που α επηρεάσουν δραματικά την τοπική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι η έκκληση του Αστικού ΚΤΕΛ όχι μόνο δεν έτυχε κάποιας ιδιαίτερης ανταπόκρισης, αλλά το αντίθετο, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική και απαξίωση, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μουστακλής, «κάποιοι έδειχναν ότι δεν καταλάβαιναν αυτό που βλέπαμε να έρχεται».
Οι νέες απώλειες σε αριθμό φοιτητών για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φαίνεται πως κινητοποίησαν πιο γρήγορα τα αντανακλαστικά φορέων της τοπικής κοινωνίας με τον κ. Μουστακλή σε χθεσινές του δηλώσεις να τονίζει, ότι παρότι δε θα ήθελε, δικαιώνεται από τις εξελίξεις. «Δεχθήκαμε επικρίσεις και ειρωνεία από κάποιους που έλεγαν ότι μας ενδιαφέρει η εταιρεία μας και τα συμφέροντά μας, όμως το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές μας αφορούν όλους στην τοπική κοινωνία», ανέφερε αρχικά. Ο κ. Μουστακλής που συναντήθηκε πρόσφατα με την πρύτανη κα Μπατιστάτου και τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα τόνισε πως αμφότεροι έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, όμως αυτό που απαιτείται, είναι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από όλους.
«Θεωρώ, ότι προλαβαίνουμε αρκεί να το θελήσουν. Και στο Πανεπιστήμιο να καθίσουν να δουν το θέμα από μηδενική βάση και να αλλάξουν τους συντελεστές εισαγωγής εκεί που χρειάζεται. Όταν το είχαμε πει στον πρώην πρύτανη κ. Αλμπάνη μας έλεγε ότι θέλει μεγαλύτερη ποιότητα στο Πανεπιστήμιο και δεν τον ενδιαφέρει ο αριθμός των φοιτητών. Αλήθεια, αυτή η ποιότητα αφορά μόνο το δικό μας Πανεπιστήμιο; Γιατί πουθενά αλλού δεν είδαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τέτοια μεγάλη μείωση εισακτέων. Το λέω με λύπη, ότι βλέπω φέτος αρκετούς φορείς να τοποθετούνται δημοσίως και να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση αυτή. Αλήθεια πού ήταν μέχρι πέρυσι όταν κουνούσαν το δάχτυλο σε εμάς και μας ειρωνεύονταν;», τόνισε.
«Αντικείμενο εκμετάλλευσης…»
Συνεχίζοντας και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μουστακλής σημείωσε πως για πολλά χρόνια οι φοιτητές στην πόλη αντιμετωπίζονται ως «αντικείμενο εκμετάλλευσης», και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. «Για πολλά χρόνια, η πόλη έβλεπε τους φοιτητές με αυτόν τον τρόπο, είτε στα πολύ υψηλά ενοίκια, είτε στον καφέ, είτε στο φαγητό και στη διασκέδαση. Αυτό αφορά κι εμάς, όμως προκαλούμε τον καθένα να μας συγκρίνει με ό,τι ισχύει σε άλλες πόλεις όπως στην Πάτρα και το Ηράκλειο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών και για τις τιμές των εισιτηρίων. Στα Γιάννενα το εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είναι 1 ευρώ και όχι 0,70 γιατί ανήκει στη Β’ Ζώνη, όμως ποτέ δεν το κάναμε. Αντιθέτως, επεξεργαζόμαστε με τον δήμο Ιωαννιτών από κοινού και τώρα κάτι ανάλογο που κάναμε και στο παρελθόν, ώστε να επιδοτήσουμε τις κάρτες των μηνιαίων διαδρομών για όλους τους φοιτητές. Ο δήμος Ιωαννιτών αντιλαμβάνεται τι πρέπει και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει, αλλά από μόνος του δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει μία συνολική παρέμβαση και από άλλους φορείς και γενικά από την τοπική κοινωνία. Ας αφήσουν τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις ή την έκφραση προβληματισμών και ας βάλουν νερό στο κρασί τους», κατέληξε ο κ. Μουστακλής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ