Παρασκευή 22.11.2024
More

    Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ -Με μέτρα «ασπιρίνες» δεν σώζονται οι επιχειρήσεις

    Για εξαθλίωση και εξαφάνιση της μεσαίας και χαμηλής τάξης της κοινωνίας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου

    Για εξαθλίωση και εξαφάνιση  της  μεσαίας και χαμηλής τάξης της κοινωνίας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου και ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα και όχι «ασπιρίνες» για την αντιμετώπιση της κρίσης που ολοένα και βαθαίνει ενώ κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί πως θα είναι ο χειμώνας που έρχεται για χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και θα γίνει χειρότερη όσο θα αυξάνονται οι οφειλές για πολλούς επιχειρηματίες. «Η επιχειρηματικότητα καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπη όχι από  δικές της αμαρτίες αλλά από την συνεχή και πιο βαθιά ενεργειακή κρίση, από συσσωρευμένα χρέη λόγω του covid-19 αλλά και από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις συνήθεις και ανάγκες των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Όπως είπε για μια ακόμη φορά οι επιχειρήσεις, οι μικρές και  μικρομεσαίες όλων των κλάδων αλλά  και οι παραδοσιακά μεγαλύτερες της περιοχής μας καθημερινά προσπαθούν να αναγνώσουν τις οικονομικές ανακοινώσεις και αναλύσεις για να μετατρέψουν το πλάνο τους για μια πιο βιώσιμη επιχειρηματικότητα» τόνισε δείχνοντας το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις.

    Ζητούμε στοχευμένες πολιτικές…

    Συνεχίζοντας ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι τα Επιμελητήρια της χώρας, η ΚΕΕΕ και άλλοι φορείς πίεζαν για μια καλύτερη και πιο στοχευμένη πολιτική μέσω των προγραμμάτων, είτε αυτό θα ήταν το ΕΣΠΑ, είτε ο Αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο ανάπτυξης όπως είπε υπογραμμίζοντας εκ νέου πως η κυβέρνηση δεν ακούει…

    «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ακούσει τους φορείς και μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο με πιο τρόπο θα διοχετευτούν χρήματα στις επιχειρήσεις ή ποιες θα είναι εκείνες οι επιλέξεις προτάσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε.

    Ότι προβλήματα σας είχα αναφέρει κατά το προηγούμενο διάστημα τα οποία έβαζαν εμπόδια στην επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας, παραμένουν άλυτα.

    Γραφειοκρατία των προγραμμάτων, απένταξη των μικρομεσαίων από τον αναπτυξιακό νόμο, προβλήματα στον ΕΦΚΑ, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επίλυση διαφορών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, αυξημένο λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων,  είναι κάποια από τα βασικότερα, με πολλά άλλα καθημερινά τα οποία δυσκολεύουν και δεν βοηθούν σε δημιουργία θετικού κλίματος, σε μια διαφορετική πιο αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά όλοι σε συνεργασία με την πολιτεία, είμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή δεν μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν κάθε φορά για τα έσοδα του Τουρισμού, είναι σημαντικά αλλά δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα πρέπει να αντιληφθούμε και να στοχεύσουμε στην μεγάλη εικόνα», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου.

    Να μη πανηγυρίζει ο Άδωνης

    Πυρά και στον υπουργό Ανάπτυξης που ενώ ο κόσμος χάνεται εκείνος βλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης…  «Δεν  μπορεί να πανηγυρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης για δήθεν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γνωρίζει πολύ καλά όσα λέμε, δεν τα φανταζόμαστε,  τα έχουμε συζητήσει και είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όταν ακόμη και εξαγορές στον ενεργειακό κλάδο  που έγιναν πριν λίγες ημέρες έγιναν από το δυσθεώρητο κόστος που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ενέργειας.  Να σταθώ όμως στο ενεργειακό σκέλος και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η οποία μέσω του Υπουργού του κ. Σκρέκα ανακοίνωσε μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των πολιτών. Η άποψη μου είναι ότι από την πίσω πόρτα και με  ένα υψηλό κόστος για τον ‘Έλληνα φορολογούμενο, πληρώνει-επιδοτεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, τους παραγωγούς, τους ιδιώτες τους 3 με 5 μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα με αυτά τα χρήματα εξαγοράζουν μικρότερες εταιρίες. Οι αναφορές που έγιναν ξεκινούσαν με οικιακές  καταναλώσεις  300κιλοβατόρες τον μήνα ενώ όλοι ξέρουμε ότι μια 4μελής οικογένεια χρειάζεται μέσω όρο 1200-1400 μηνιαίως.

    Έγιναν αναφορές για το LNG αλλά και για την Πτολεμαΐδα 5 που θα ξεκινήσει την λειτουργία της, σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πτολεμαΐδα 5 ήταν κλειστή 2 χρόνια για να μετατραπεί σε Μονάδα Φυσικού αερίου,  στόχος που δεν πραγματοποιήθηκε μεν αλλά κόστισε στους πολίτες δε σε περίοδο κρίσης, αφού σε πολλές των περιπτώσεων θα μπορούσε να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και θα περιόριζε την ασυδοσία των εταιριών ενέργειας. Όσο για το LNG και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς ως χώρα σήμερα, αφού το κόστος του είναι πολύ μεγάλο λόγω και των μεταφορικών αλλά και γιατί δεν είμαστε έτοιμοι πλην ρεβυθούσας με τους τερματικούς, ένα LNG βέβαια το οποίο κοστίζει πολύ στους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

    Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον μετά την συνεχή κρίση  είναι διαφορετικό. Έχει επιφέρει  νέες ισορροπίες στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Με τις διαφαινόμενες τάσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πιο έντονα ανταγωνισμό στις αγορές που στοχεύουν, δηλαδή σε ενδιάμεσους συνδυασμούς αξίας-τιμής. Ευκαιρίες θα υπάρξουν, κυρίως σε παραδοσιακούς, αλλά και σε άλλους κλάδους. Αλλά το πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα τις αξιοποιήσουν είναι αβέβαιο» υπογράμμισε λέγοντας πως κανείς δεν γνωρίζει

    πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές ή πόσες θα μπορέσουν να κλείσουν γιατί και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτό έχουμε επιχειρήσεις φαντάσματα.

    «Ποιο θα είναι το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων μετά και από αυτή  την κρίση; Ποιες θα επιβιώσουν και με ποια μορφή; Ποιες νέες θα αναδειχθούν; Σίγουρα το μέλλον δε θα είναι το ίδιο, θα έχει ριζικές αλλαγές. Αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Θα υπάρξουν εκπλήξεις θετικές μαζί με τις αρνητικές.

    Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι δομικό. Έχει χαρακτηριστικά που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Η κρίση κάνει τις επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τα όρια αντοχής τους. Για τις περισσότερες φέρνει ενώπιον τους τις χρόνιες αδυναμίες τους, την έλλειψη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» κατέληξε καλώντας την κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και να δώσει λύσεις.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ