Αγανάκτηση στους κυνηγούς για την αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας
Την αγανάκτηση του κυνηγετικού κόσμου ολόκληρης της χώρας έχει προκαλέσει όχι τόσο η αρχική απόφαση απαγόρευσης της άσκησης θήρας, στο πλαίσιο των μέτρων του καθολικού lockdown, όσο η αδιάλλακτη και αναιτιολόγητη, όπως τη χαρακτηρίζουν στάση των συναρμόδιων υπουργείων, να την ανακαλέσουν.
Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα το μεσημέρι της Δευτέρας και του υφυπουργού Πολ. Προστασίας κ. Χαρδαλιά το απόγευμα, που επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» στους κυνηγούς, ανακοινώνοντας την παράταση για ένα έτος της ισχύος της άδειας θήρας, χωρίς την καταβολή τελών για το 2021, δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση και αντιδράσεις.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά, ότι δεν έχουν δοθεί σαφείς και ουσιαστικές απαντήσεις στους λόγους για τους οποίους δεν εξαιρείται των απαγορεύσεων η κυνηγετική δραστηριότητα, την ίδια ώρα που άλλες δραστηριότητες, είτε αμιγώς αθλητικού χαρακτήρα, όπως οι προπονήσεις στα γήπεδα στίβου (μέχρι 60 άτομα σε κάθε γήπεδο) είτε άλλων δραστηριοτήτων (ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία) έχουν εξαιρεθεί.
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες είναι πως η απόφαση δεν πρόκειται να ανακληθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, και πλέον οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι προσηλωμένες στην περίοδο αμέσως μετά τις 30 Νοεμβρίου, καθώς τυχόν παράταση της απαγόρευσης, θα σημάνει και το τέλος της κυνηγετικής δραστηριότητας για τη φετινή σεζόν.
Αναίτια απόφαση
Ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για αναίτια και αδικαιολόγητη απόφαση, η οποία δε βασίζεται σε κανένα απολύτως επιχείρημα, προσθέτοντας, ότι από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με την πανδημία, μόνο στην Ελλάδα ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης του κυνηγίου.
Εξέφρασε την έντονη ανησυχία των οργανώσεων για το τι μέλλει γενέσθαι με την βιωσιμότητά τους, καθώς η απόφαση ανέκοψε την ανοδική πορεία της έκδοσης των αδειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των κυνηγετικών οργανώσεων, για τη λειτουργία του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, για θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και για έναν τζίρο πολλών εκ. ευρώ ετησίως γύρω από τη δραστηριότητα.
«Προφανώς και δε μπορούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης γιατί δεν εξηγήθηκε ποτέ και σε κανέναν ποιο είναι το σκεπτικό αυτό, για μία δραστηριότητα που ορίζεται ως άθλημα και ασκείται κατά μόνας. Το να κυνηγά μία παρέα κυνηγών, κατά μόνας όμως στην ύπαιθρο, σε μία έκταση 25.000 στρεμμάτων, θεωρείται, ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο από το να γίνεται η προπόνηση 60 αθλητών σε ένα γήπεδο 5 στρεμμάτων, όπως έλαβε την απόφαση ο κ. Αυγενάκης, την οποία και επικροτούμε. Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, για το μέλλον του κυνηγίου και το μέλλον των οργανώσεων που πλήττονται βάναυσα από αυτήν την απόφαση, που δεν ξέρουμε κιόλας αν παραταθεί και μετά τις 30 Νοεμβρίου.
Είναι δραματική η κατάσταση και περιμένουμε εντολές από την Συνομοσπονδία για να αναστείλουμε τη λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που έχει να επιδείξει τεράστιο έργο και στην αντιμετώπιση τη λαθροθηρίας και λαθραλιείας και στην Πολιτική Προστασία και στους ελέγχους και τις δειγματοληψίες για την αφρικανική πανώλη των χοίρων και τη λύσσα. Ας αναλάβει λοιπόν η Πολιτεία με το δικό της μηχανισμό όλο αυτό το εύρος των αρμοδιοτήτων, το οποίο δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους, αλλά πληρώνεται από την τσέπη των κυνηγών και μόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγρηγορίου.
Επιστολή στον Πρωθυπουργό
Ο κ. Παπαγρηγορίου απέστειλε ως πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ και επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να αρθεί η απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
«Το κυνήγι έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως διαχειριστικό μέτρο και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από την κυνηγετική οικογένεια να συνδράμει καταλυτικά τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η λύσσα όσο και στον περιορισμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μόλις πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση νομοθέτησε ειδικές διατάξεις προς άρση περιορισμών θήρας, δηλαδή επέτρεψε την θήρα του αγριόχοιρου εκτός κυνηγετικής περιόδου ακόμη και εντός καταφυγίων άγριας ζωής. Η απαγόρευση της θήρας για τουλάχιστον 20 μέρες θα οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες που καλλιεργούν. Ζητούμε να επαναξιολογηθεί η απαγόρευση και να επιτραπεί το κυνήγι εντός του νομού κατοικίας του κάθε κυνηγού και πάντα κάτω από το αυστηρό πλαίσιο των επιμέρους μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παπαγρηγορίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ