Την ένταξη των εποχικών εργαζόμενων στο ταμείο ανεργίας δίχως όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ για το διάστημα που διαρκεί η ανεργία τους διεκδικούν μεταξύ άλλων οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, έχοντας ολοκληρώσει μία ακόμη απαιτητική σεζόν στον τουρισμό και επιστρέφοντας για ένα δύσκολο χειμώνα.
Το πρωί της Τετάρτης το Σωματείο Επισιτισμού -Τουρισμού Ιωαννίνων πραγματοποίησε κινητοποίηση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της διοίκησης της ΔΥΠΑ στο κέντρο των Ιωαννίνων, επιδίδοντας και σχετικό ψήφισμα στην τοπική διοίκηση. Στις δηλώσεις της στο ITV, η πρόεδρος του Σωματείου Ανθή Λύγδα αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εποχικοί εργαζόμενο, έχοντας ολοκληρώσει την τουριστική σεζόν και βρίσκοντας απέναντί τους ένα βουνό προβλημάτων.
«Για τους ξενοδοχοϋπάλληλους παραμένει το απαράδεκτο καθεστώς της επιδότησης για τρεις μήνες, ενώ για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό προβλέπεται μόνο το πενιχρό ειδικό εποχικό βοήθημα. Μας επέβαλλαν την καταβολή του 50% σε προπληρωμένη κάρτα, καθορίζοντας μέχρι και το πως θα ξοδευτεί, λες και υπήρχε περίπτωση ο άνεργος να βάλει λεφτά στην άκρη και να μην το ξοδέψει για τις ανάγκες επιβίωσής του», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Λύγδα.
Τα αιτήματα των μελών του Σωματείου συνοψίζονται στα εξής:
- Ένταξη όλων των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία.
- Το ταμείο ανεργίας να είναι αφορολόγητο.
- Κατάργηση της προπληρωμένης κάρτας.
- Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ









