Τετάρτη 04.12.2024
More

    Διαρκής πρόκληση η ανθεκτικότητα του ΕΣΥ

    Η δημιουργία ανθεκτικών συστημάτων δημόσιας υγείας που θα είναι ικανά να σταθούν όρθια σε προκλήσεις όπως ήταν η πανδημία την τελευταία πενταετία, αποτελεί έναν κυρίαρχο στόχο που πρέπει να θέσουν οι κυβερνήσεις των κρατών μεταξύ αυτών και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

    Τα οικονομικά προβλήματα έχουν συμπιέσει προς τα κάτω τις προτεραιότητες για τις δαπάνες ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας και η χρηματοδότηση και ενίσχυση του ΕΣΥ στη χώρα μας έγινε μπροστά στην μεγάλη ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Όμως στο εξής, οι προκλήσεις για τα συστήματα υγείας είναι πολύ περισσότερο περίπλοκες και η ανάγκη επομένως να στηριχθούν ακόμη περισσότερο, επίσης μεγαλύτερη. Τα παραπάνω υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Δημόσιας Υγείας στο London School of Economics που βρέθηκε χθες στα Ιωάννινα, όπου αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε εκδήλωση που έγινε αργά το μεσημέρι. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Μόσιαλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα έχοντας στο πλευρό του τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Γεώργιο Μακρυδήμα με τον οποίο συνδέονται με μακρόχρονη φιλία.

    Αφού εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες για την τιμή που του έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μία από τις καλύτερες όπως είπε, Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης, να του απονείμει έναν επίτιμο διδακτορικό τίτλο, ο κ. Μόσιαλος τοποθετήθηκε σχετικά και απάντησε σε ερωτήσεις για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και μετά την πανδημία. Όπως ανέφερε, τέτοιου είδους προκλήσεις θα είναι πολύ περισσότερο συχνές τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης και των συνακόλουθων μετακινήσεων πληθυσμού. «Επομένως, πρέπει να περιμένουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης, παράλληλα όμως αυτό θα πρέπει να ενισχύσει τις επιδημιολογικές μελέτες των ιών, των μεταλλάξεων για να είμαστε περισσότερο έτοιμοι και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά στην αρχή τους. Δεν είναι κάτι που δε μπορεί ή είναι δύσκολο να γίνει, με την έννοια ότι γίνεται ήδη με το εμβόλιο κατά της γρίπης που κάθε χρόνο έχουμε πολλά διαφορετικά εμβόλια ανάλογα με τις μεταλλάξεις και ανάλογα με τη χώρα», τόνισε αρχικά.

    Οι τρεις τομείς – στόχοι

    Ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των νέων κρίσεων, όποτε κι αν αυτές έρθουν, είναι η κατάλληλη προετοιμασία και η ενίσχυση των συστημάτων υγείας πρώτα με προσωπικό και στη συνέχεια με υποδομές. «Στην πανδημία το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας έπαιξε τεράστιο ρόλο χωρίς να παραγνωρίσουμε και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Όμως, οι φτωχότεροι είναι εκείνοι που καταφεύγουν στο ΕΣΥ και όχι οι πλουσιότεροι και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να το ενισχύσουμε περισσότερο. Η πρώτη επένδυση που πρέπει να γίνει, είναι το ανθρώπινο δυναμικό και μετά οι υποδομές.

    Η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα την άποψη των ιατρών, των νοσηλευτών και των ασθενών. Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς σε κάποιες ειδικότητες και ενδεχομένως λιγότερους γιατρούς σε κάποιες άλλες. Στην Ελλάδα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είμαστε μία χώρα που λόγω της γεωγραφικής της θέσης χρειάζεται κάθε χρόνο να δαπανά μεγάλα ποσά για αμυντικές δαπάνες, κάτι που δεν το έχουν ανάγκη οι άλλες χώρες. Σε συνδυασμό με τα δομικά προβλήματα του συνταξιοδοτικού, γίνεται σαφές, ότι πρέπει να υπάρχουν άλλες προτεραιοποιήσεις και ενόψει των επόμενων δεκαετιών, αυτό που θα έλεγα ότι έχει μεγάλη σημασία είναι να κατευθυνθούν οι πόροι που περισσέψουν σε τρεις τομείς. Στην Υγεία, την Παιδεία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ