Σάββατο 18.01.2025
More

    Διδακτορικά με ίδιους πόρους και επιλογή να μείνουν στη χώρα

    Ένας ικανοποιητικός αριθμός που ξεπερνά τις 1.500 διδακτορικές διατριβές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Συνολικά ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – διδακτορικές διατριβές σε εξέλιξη – ανέρχεται στις 1.514 με τον αριθμό να κρίνεται ικανοποιητικός, αναδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας την καλή θέση στην σχετική κατάταξη του τοπικού ιδρύματος μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας.

    Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ο συνολικός αριθμός των διπλωματούχων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν 109 και για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ήταν 130.

    Ωστόσο, ένα κρίσιμο αριθμητικό στοιχείο είναι αυτό της αναλογίας των υποψηφίων διδακτόρων με τον αριθμό των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ του ιδρύματος που ανέρχεται στους 537, κάτι που «μεταφράζεται» στο ότι αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σχεδόν τρεις διδακτορικές διατριβές ανά μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Συνολικά στα ελληνικά πανεπιστήμια για το 2022 αναγορεύτηκαν 1.923 νέοι διδάκτορες, με τον μεγαλύτερο αριθμό και σε ποσοστό να αναφέρεται στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με 23,3% επί του συνόλου. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 17,4% και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Πατρών (7,5%), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (7,0%), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (6,6%), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (5,8%) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (5,7%).

    Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκδοση «Στατιστικά στοιχεία για τους διδάκτορες, που αποφοίτησαν από τα ελληνικά ΑΕΙ το 2022» που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

    Τα στατιστικά στοιχεία του ΕΚΤ για τους διδάκτορες που αποφοίτησαν από τα ελληνικά ΑΕΙ το 2022, δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της έρευνας και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    Διδακτορικό με αυτοχρηματοδότηση

    Από τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου προκύπτουν συνολικά, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους υποψήφιους διδάκτορες στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το ότι ένας στους πέντε διδάκτορες ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε πέντε έτη, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των νέων διδακτόρων σε ποσοστό 83,5% δεν σκοπεύει να φύγει από τη χώρα τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον για να αναζητήσει αλλού το επαγγελματικό της μέλλον.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η χρηματοδότηση για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, καθώς σε ποσοστό 59,8% τα διδακτορικά υποστηρίζονται οικονομικά με ίδιους πόρους των υποψηφίων, είτε δηλαδή από προσωπικές αποταμιεύσεις ή στήριξη από την οικογένεια, αυτοαπασχόληση και μισθωτή εργασία. Αντιθέτως, σε ποσοστό 34,5% οι υποψήφιοι νέοι διδάκτορες χρηματοδοτήθηκαν για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής από κάποια υποτροφία ή από συμμετοχή σε ερευνητικό έργο που σχετίζεται με τη διδακτορική έρευνα.

    Τα διδακτορικά που χρηματοδοτούνται με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, έχουν ως θεματικό πεδίο αναφοράς τις Φυσικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Μηχανικών και Τεχνολογίας, ενώ αντίθετα η πλειονότητα όσων αυτοχρηματοδοτούν τα διδακτορικά τους, ασχολούνται με την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας και οι μισθωτοί που επίσης χρηματοδοτούν το διδακτορικό τους, ασχολούνται κατά βάση με τις Κοινωνικές Επιστήμες.

    Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό πτυχιούχων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και θέλουν μέσω της απόκτησης του διδακτορικού τους, να ανελιχθούν πέραν των άλλων και στην υπηρεσιακή ιεραρχία και αντίστοιχα να διεκδικήσουν καλύτερες απολαβές.

    Σε ό,τι αφορά τέλος στην κατανομή ανά φύλο των νέων διδακτόρων, οι άνδρες νέοι διδάκτορες υπερτερούν οριακά των γυναικών, με ποσοστό 52,2% έναντι 47,8%, Ακόμα, οι περισσότεροι από τους νέους διδάκτορες του 2022 ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών (39,4%) και 35-44 ετών (36,6%), είναι άγαμοι (55,8%) και δεν έχουν παιδιά (58,6%).

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ