Σάββατο 18.01.2025
More

    Δίκτυο μονοπατιών με ώθηση στον οικοτουρισμό

    132 χλμ. και 27 διαδρομές στον Δήμο Ζίτσας με πρωταγωνιστή τον Καλαμά

    Ένα δίκτυο μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, σε περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους, με πολλές από αυτές δίπλα στον ποταμό Καλαμά, περιλαμβάνει η μελέτη που συντάχθηκε από τον Δήμο Ζίτσας, εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου μονοπατιών.

    Η παρουσίαση της μελέτης έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Βουτσαρά του δήμου Ζίτσας, παρουσία του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου, σύσσωμης της δημοτικής αρχής και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και φυσικά της μελετητικής ομάδας και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Ο Δήμος Ζίτσας ήταν ένας από τους πρώτους στη χώρα που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων στο εθνικό δίκτυο μονοπατιών και η σπουδή αυτή απέφερε αποτέλεσμα τόσο σε ουσιαστικό επίπεδο, με την εκπόνηση μίας εξαιρετικά εμπεριστατωμένης και πλήρους μελέτης, όσο και σε τυπικό, με την έννοια πως θα είναι από τις πρώτες προτάσεις που θα τύχουν χρηματοδότησης ώστε να ξεκινήσει η διάνοιξη, ο καθαρισμός και η σηματοδότηση του δικτύου.

    Πρόκειται για ένα δίκτυο που περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις θεματικές, και σύμφωνα με τη μελέτη προτείνονται 27 διαδρομές, συνολικού μήκους 132 χιλιομέτρων, κάτι που όπως ανέφερε ο Στεφ. Ψημμένος, χαρτογράφος και μελετητής, καθιστά τον Δήμο Ζίτσας ως μία από τις περιοχές με τα μεγαλύτερα τοπικά δίκτυα μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 600.000 ευρώ.

    Μάλιστα, έχοντας μία εμπειρία σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο άνω των 30 ετών στη χαρτογράφηση και σηματοδότηση μονοπατιών σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Ψημμένος τόνισε, ότι η περιοχή που γνώρισε στην εκπόνηση της μελέτης, με την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια του Γ. Ράδου και του Νικ. Νικολάου αντίστοιχα δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από περιοχές που είναι παγκοσμίως γνωστές για τις δικές τους διαδρομές που προσελκύουν μάλιστα εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση.

    «Αν δεν υπάρχει Κυβέρνηση με σχέδιο και όραμα, υπουργείο που να ενδιαφέρεται να το υλοποιήσει και όραμα της τοπικής κοινωνίας δε γίνεται τίποτε. Στην περίπτωση του Δ. Ζίτσας υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις και προχωρήσαμε και ειλικρινά αυτό που έχω να καταθέσω, είναι πως οι διαδρομές δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε των πιο γνωστών παγκοσμίως πεζοπορικών διαδρομών. Έχουν αξιοποιηθεί και έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα επειδή υπάρχουν οι υποδομές και επειδή όλα είναι σηματοδοτημένα», ανέφερε ο κ. Ψημμένος.

    Ευχαριστίες

    Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο Γ. Αμυράς που αναφέρθηκε στο εθνικό δίκτυο μονοπατιών που εξασφάλισε χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο Δ. Ζίτσας ήταν από τους πρώτους σε όλη τη χώρα, που ανταποκρίθηκε στη μεγάλη αυτή πρόκληση και υπέβαλε τη δική του πρόταση. «Η μελέτη του Δήμου Ζίτσας θα είναι από τις πρώτες που θα εγκριθούν μαζί με την πρόταση του Καστελόριζου και άλλων ακριτικών νησιών. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τη Ζίτσα και τον νομό Ιωαννίνων, για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία», ανέφερε ο κ. Αμυράς, προσθέτοντας, ότι η υλοποίηση του έργου θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή.

    Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος εξέφρασε αφενός τις θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια προς τον κ. Αμυρά και την Κυβέρνηση συνολικά, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του όμως για το γεγονός πως η αντίστοιχη προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου για τη χάραξη ενός δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών στην Ήπειρο, δε συμπεριέλαβε στο ελάχιστο τον Δήμο Ζίτσας.

    «Δυστυχώς, με λύπη μας, είδαμε, ότι μάλλον δεν έφτασαν τα χρήματα για να πάρουν το λεωφορείο οι μελετητές και να έρθουν και προς τα δικά μας τα χωριά, αλλά τελικά μας βγήκε σε καλό αφού την κάναμε μόνοι μας τη μελέτη και μέσω αυτής, δημιουργήσαμε και τις προϋποθέσεις της συνεργασίας με τους όμορους δήμους Φιλιατών, Ζαγορίου, Σουλίου και Πωγωνίου. Η μελέτη χαρτογράφησης είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει καιρό πριν, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος με προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές  κοινωνίες. Ήρθε η ώρα το όραμά μας να πάρει «σάρκα και οστά» και ευχαριστούμε γι’ αυτό τον συντοπίτη μας υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία ο Δήμος Ζίτσας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στον τομέα του πεζοπορικού τουρισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Οι θεματικές

    Το δίκτυο των μονοπατιών στο Δ. Ζίτσας αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές, τις οποίες παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Ράδος, μαζί με το πλάνο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου.

    Οι τέσσερις θεματικές των μονοπατιών και των πεζοπορικών διαδρομών είναι:

    • Το μονοπάτι της ιστορίας και του πολιτισμού
    • Το μονοπάτι του αμπελιού
    • Το μονοπάτι της πίστης και
    • Το μονοπάτι της ευεξίας

    «Από το 2012 που παραδόθηκε η Εγνατία οδός, όλη αυτή η περιοχή που ήταν κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού οδηγήθηκε ξαφνικά στην απαξίωση και την εγκατάλειψη. Η πρότασή μας για τα τουριστικά μονοπάτια είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και θεωρούμε υλοποιήσιμη και ρεαλιστική, με τη βοήθεια που ήδη έχουμε από το υπ. Περιβάλλοντος και που πιστεύω, ότι θα συνεχίσουμε να την έχουμε. Φιλοδοξούμε, ότι μόλις η προσπάθεια αυτή ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει μία σταδιακή τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, που από τη μία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων υποδομών και από την άλλη θα φέρει περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Ράδος.

    Μία συνολική παρουσίαση τέλος του εθνικού δικτύου μονοπατιών και του στόχου που υπηρετεί, έκανε η Κατερίνα Χιωτέλη, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ