Σάββατο 18.01.2025
More

    Δίκτυο παρακολούθησης στα ποτάμια της Ηπείρου

    Το ΕΛΚΕΘΕ θα αναπτύξει σύστημα 10 αυτόματων σταθμών μετρήσεων των υδάτων

    Ένα σύστημα δέκα περίπου αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων πρόκειται να τοποθετήσει στα ποτάμια της Ηπείρου με έμφαση στον Λούρο, τον Καλαμά, τον Άραχθο και τον Αώο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στο πλαίσιο της παρακολούθησης των ποιοτικών παραμέτρων του ύδατος.

    Το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο εθνικός φορέας που έχει αναλάβει την αντίστοιχη υποχρέωση για τα ποτάμια της χώρας στο πλαίσιο της Οδηγίας για τα Νερά και σε αυτό προτίθεται όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο Ηλίας Δημητρίου, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ να τοποθετήσει τους σταθμούς παρακολούθησης υδάτων.

    Ο σταθμός της λίμνης

    Οι σταθμοί αυτοί χρησιμοποιούν σύγχρονα συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης των ποιοτικών παραμέτρων του νερού, τα οποία μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και στο κέντρο ελέγχου και διαχείρισης, όπως όμως και στον καθένα που μπορεί να βρεθεί δίπλα σε ένα σταθμό και να σκανάρει το QR Code. Αυτό κάναμε κι εμείς στον σταθμό παρακολούθησης υδάτων που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ στο πλαίσιο μίας πιλοτικής παρακολούθησης στη λίμνη Παμβώτιδα.

    Ο σταθμός μέτρησης βρίσκεται σε εμφανές σημείο στην πλατεία Μαβίλη και είναι εύκολα προσβάσιμος στον καθένα μπορεί να ενδιαφέρεται για να δει πώς λειτουργεί και κυρίως ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων της Παμβώτιδας σε πραγματικό χρόνο.

    «Γενικότερα, είναι ένα αξιόπιστο σύστημα που χρησιμοποιείται διεθνώς εδώ και χρόνια, όμως για να έχουμε μία συνολική εικόνα από τις καταγραφές θα πρέπει να υπάρχει λειτουργία σε βάθος χρόνου. Μόνο τότε μπορεί να αξιοποιηθεί και ερευνητικά αλλά από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που τα στοιχεία αυτά σε καθημερινό επίπεδο, μπορούν να διακρίνουν κάτι έκτακτο και να λειτουργήσουν ως συναγερμός για τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

    Το ΕΛΚΕΘΕ έχει τοποθετήσει σε ποτάμια εκτός της Ηπείρου αντίστοιχους σταθμούς παρακολούθησης και ο κ. Δημητρίου τόνισε, ότι η ανάλυσή τους μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τις πιθανές μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Το σίγουρο είναι ότι βλέπουμε πιέσεις στα εσωτερικά ύδατα και οι πιέσεις αυτές να αυξάνουν όσο περνούν τα χρόνια. Θα χρειαστούν όμως, δεδομένα κάποιων ετών για να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ