Κυριακή 19.01.2025
More

    Δηλητηριασμένα δολώματα στη Φούρκα Κόνιτσας

    Σκόρπισαν τον θάνατο σε κυνηγετικούς σκύλους, αλλά και σε είδη της άγριας πανίδας

    Το θάνατο σε κυνηγετικούς σκύλους, αλλά και σε είδη της άγριας πανίδας όπως αλεπούδες, κουνάβια και πτηνά, σκόρπισαν άγνωστοι που έριξαν δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) σε διάφορα σημεία στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα Κόνιτσας τις προηγούμενες ημέρες.

    Η εγκληματική ενέργεια των ασυνείδητων έγινε αντιληπτή το πρωί του Σαββάτου, όταν ένας από τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού βγήκε στο βουνό με τα σκυλάκια του, για εκπαίδευση, βρέθηκε όμως στη δυσάρεστη θέση να τα δει να ξεψυχούν μπροστά στα μάτια του, αδυνατώντας να κάνει οτιδήποτε. Στην ευρύτερη περιοχή εκτός από τα δύο κυνηγετικά σκυλιά, βρέθηκαν ακόμη νεκρές αλεπούδες, κουνάβια και πτηνά, ως μία επιπλέον απόδειξη της μεγάλης έκτασης στην οποία οι άγνωστοι έριξαν τις φόλες.

    Ο ιδιοκτήτης των κυνηγετικών σκύλων που έχασαν τις ζωές τους, είχε τη δύναμη και το κουράγιο να απαθανατίσει με το κινητό του τηλέφωνο την άνιση μάχη που έδωσαν οι πιστοί του σύντροφοι χωρίς φυσικά να τα καταφέρουν. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν αρκετά δηλητηριασμένα δολώματα και σχετικά ειδοποιήθηκε το ΑΤ Κόνιτσας, στο οποίο και έγινε η καταγγελία.

    Η αγανάκτηση είναι έκδηλη όχι μόνο στους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους της Φούρκας, αλλά και σε όλους εκείνους που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή για την εγκληματική δράση των αγνώστων, που αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή, καθώς παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν.

    Επίσης όμως, η αγανάκτηση και η ανησυχία, επεκτείνεται και στους κτηνοτρόφους, καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκαν στα υψώματα της Φούρκας για το καλοκαίρι, τα πρώτα κοπάδια μετακινούμενων κτηνοτρόφων και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να φτάσουν και τα υπόλοιπα, κάτι που σημαίνει, ότι μαζί θα ανέβουν και οι ποιμενικοί σκύλοι, που κινδυνεύουν από τις φόλες.

    Έκκληση για τους σκύλους ανίχνευσης

    Οι κάτοικοι της περιοχής και οι κτηνοτρόφοι που ανεβαίνουν στα υψώματα της Φούρκας απευθύνουν έκκληση ώστε να αποσταλούν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πίνδου, οι σκύλοι ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που διαθέτει η υπηρεσία και οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου και επίσημα στους Ασπράγγελους, παρουσία του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά. Ωστόσο, η νομοθεσία για την ανταπόκριση των σκύλων αυτών και των εκπαιδευτών τους απαιτεί προηγούμενη ενημέρωση των Μονάδων που διαθέτουν στους σκύλους αυτούς, από τις οικείες Αστυνομικές ή Δασικές Αρχές, ώστε στη συνέχεια να προγραμματιστεί η αποστολή των σκύλων, για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων δολωμάτων στην επίμαχη περιοχή.

    Η ΚΥΑ των υπουργείων Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 22 Αυγούστου του 2022 προβλέπει την επίσημη καταγγελία του περιστατικού στην ΕΛ.ΑΣ ή στη Δασική Υπηρεσία. Σημειώνεται όμως, ότι για όλα τα περιστατικά δηλητηριάσεων σε είδη της άγριας πανίδας σχηματίζεται φάκελος δικογραφίας από τις αρμόδιες αρχές και λοιπές υπηρεσίες ή φορείς, που ασκούν προανακριτικά καθήκοντα, που επιλαμβάνονται, χωρίς να απαιτείται επίσημη καταγγελία από τρίτο φορέα ή φυσικό πρόσωπο.

    Περιγράφονται ακόμη οι άμεσες ενέργειες που είναι ο έλεγχος στο συγκεκριμένο σημείο για όλα τα πιθανά ευρήματα και ύποπτα υλικά που ίσως σχετίζονται με το συμβάν, η έρευνα της ευρύτερης περιοχής για τον εντοπισμό και άλλων ευρημάτων, η αποτύπωση των ευρημάτων από φωτογραφική μηχανή και κυρίως η συλλογή τους με την τήρηση των κανόνων προσωπικής ασφάλειας και με τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας (κυρίως γάντια και μάσκες).

    «Η άμεση συλλογή και απομάκρυνση των υπόλοιπων ευρημάτων είναι απαραίτητη ενέργεια για να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις. Εάν είναι εφικτό, τα λοιπά βιολογικά ευρήματα θάβονται όσο είναι δυνατόν βαθύτερα και επικαλύπτονται με ασβέστη αν υπάρχει. Όσο πιο κοντά στην επιφάνεια ταφούν, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο να ανιχνευτούν από άλλα θηλαστικά και να ξεθαφθούν. Τυχόν γάντια (π.χ. μιας χρήσεως) που χρησιμοποιήθηκαν από το δράστη συλλέγονται από τους δασικούς και λοιπούς υπαλλήλους που διαχειρίζονται το περιστατικό, οι οποίοι θα πρέπει να φοράνε και οι ίδιοι διπλά γάντια και χειρουργική μάσκα. Τα ευρήματα κλείνονται καλά σε σακούλες για να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα, για ανάλυση DNA», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ΚΥΑ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ