Σάββατο 18.01.2025
More

    Δρόμος προοπτικής για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο

    Τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του το 2018, το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με τα έξι Ινστιτούτα, αναζητά τον βηματισμό του με την αβελτηρία της Πολιτείας να είναι αυτή που εμπόδισε μέχρι σήμερα την ανάπτυξη και τη λειτουργία τους.

    Το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, που με απόφαση του Πανεπιστημίου μετονομάστηκε πρόσφατα σε Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, εάν φυσικά υλοποιηθεί η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας που προβλέπει την ξεχωριστή χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του από το υπ. Παιδείας.

    Λίγο πριν την αλλαγή στη διοίκηση του Πανεπιστημίου με την εκλογή του νέου πρύτανη και το νέο μοντέλο διοίκησης, οι διοικήσεις των έξι Ινστιτούτων παρουσίασαν τον απολογισμό των δράσεών τους, που ουσιαστικά άρχισαν τελευταία να υλοποιούνται.

    Ο σχεδιασμός όμως υπάρχει και έτσι περισσότερη σημασία και έμφαση δίνεται στις προοπτικές και τη φιλοσοφία που διέπει κάθε ένα από τα έξι Ινστιτούτα.

    Ο απερχόμενος πρύτανης κ. Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος μίλησαν για τις δύσκολες προηγούμενες χρονιές λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης των Ινστιτούτων, που επηρέασε δραματικά την οργάνωσή τους. Τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων βοήθησαν στο να αποκτηθεί ο εξοπλισμός και πλέον τα Ινστιτούτα μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις δράσεις τους, έχοντας ήδη αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητών.

    Ο κ. Γεωργάτος μάλιστα αναφέρθηκε και σε άλλες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, όπως οι «δυνάμεις αδράνειας, οι εσωτερικές διενέξεις και οι λογικές του καθεστωτικού και της πελατοκρατίας εντός του Πανεπιστημίου».

    Ο απολογισμός

    Ακολούθησαν οι απολογισμοί των δράσεων και του έργου των έξι Ινστιτούτων από τους διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές τους, που επέμειναν ιδιαίτερα στην επίτευξη συνεργασιών και συνεργειών με άλλα ερευνητικά κέντρα ή με Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Για το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών μίλησε ο Στάθης Φριλίγγος, για το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ο Τριαν. Αλμπάνης και για το Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών και Υπολογισμών ο Γιώργος Φλούδας.

    Ακολούθησαν η Ευαγγελία Καραγιαννοπούλου για το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο Χριστόφορος Νίκου για το Ινστιτούτο Ψηφιακής Καινοτομίας και τέλος ο Αθαν. Σταυρακούδης, για το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανάλυσης και Αλληλέγγυας Οικονομίας Αθανάσιος Σταυρακούδης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ